Најновије

СРПСКИ РЕПОРТЕР ИЗ ДОНБАСА ЗАДРЖАН НА БАТРОВЦИМА: Испитивали га хрватски обавештајци

Новинар из Републике Српске, познат по својим извештајима из Донбаса, уверен је да су га баш због овог извештавања испитивали људи из хрватске обавештајне службе, а председник РС Милорад Додик оценио је да је новинар заустављен и малтретиран само зато што је сматрао да има право на слободу мишљења и изражавања.

Хрватска (Фото: Јутјуб)

Новинар из Републике Српске Данијел Симић тврди да га је у среду око подне хрватска полиција задржала на граничном прелазу Батровци, и да му је потом уручено решење о забрани уласка у земљу.

"Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће 'доћи колеге да обаве разговор са мном' и да сачекам мало. Али да 'неће из Загреба, па ће бити брже'. То мало се растегло на два сата чекања", рекао је Симић, преноси "индекс.хр".

Након тога, Симић каже да су га испитивали људи који се нису представили по имену, али су рекли да су из хрватске обавештајне службе.

"Занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор с Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником", рекао је Симић.

Како је навео, разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво је његово ратно извештавање из Донбаса и други политички ставови, што му је, додао је, неколико пута наглашено током испитивања.

"Дакле, ово је чисто притисак на мене због мог рада. То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слобода мисли и говора", рекао је Симић.

Он је навео да на решењу које је добио није назначено да ли му је трајно забрањен улазак у Хрватску.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је задржавање новинара Данијела Симића на граничном прелазу у Хрватској отворени притисак на медијске слободе и кршење основних људских права у која се ЕУ заклиње.

"Република Српска је недавно била суочена са невиђеним притиском и од ЕУ због жеље да се уведе одговорност за јавно изговорену реч. Само месец дана касније, у Хрватској, која је чланица ЕУ, заустављен је и малтретиран новинар, само зато што је сматрао да има право и на слободу мишљења и слободу изражавања", изјавио је Додик за Срну, а преноси Танјуг.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА