Најновије

ОВО ЋЕ СКУПО КОШТАТИ АМЕРИКАНЦЕ: Лоша процена војне снаге руске армије

Американци су планирали да користе Украјину као полугу за ослабљивање Русије и свргавање Путина, али су се преварили.

Проблем је у америчкој обавештајној заједници која често греши и превише је политизована, изјавио је војни стручњак Мет Хо у емисији ИоуТубе канала „Јудгинг Фреедом“.

Према његовим речима, често се манипулише обавештајним подацима, како би се уклопили у политички дневни ред.

Водитељ:

Шта мислите, неоконзервативци од Хилари Клинтон преко Викторије Нуланд и Тоније Блинкена, до Џејке Саливана… Очигледно, ту треба додати и председника САД, пошто он о томе размишља заједно са другима. Да ли су неоконзервативци мислили да би могли да искористи Украјину као полугу, да ослабе Русију и потисну Владимира Путина са функције? Да ли су заиста тако мислили?

Мат Хо, војни експерт, ирачки ратни ветеран:

Заправо мислим да су поверовали у то.

Водитељ:

Зар нису имали никакве обавештајне податке који би сугерисали колико руска војска може бити јака и добро опремљена са добрим управљањем?


Мат Хо:

Свако ко прати историју америчке војне обавештајне службе током последњих деценија, почевши од Корејског рата, рећи ће вам да су процене америчких обавештајних служби често грубо погрешне. Чак и ако су тачне, често постају политизоване.

Сигуран сам да сте и ви дискутовали о овоме са нашим заједничким пријатељима Рејом Макговерном, колико је обавештајна заједница политизована. Тако да све што чак доспе до стола председника може потпуно да се разликује од података ЦИА-е или Обавештајне управе Министарства одбране или Бироа за обавештајна истраживања Стејт департмента САД – све различите обавештајне организације које имамо.


Зато што је то процес којим се може манипулисати како би се подударало са дневним редом. С друге стране, ако се сетите недавних цурења података са Дисцорд-а, иза којих је стајао млади војник из Масачусеца, схватате какве информације има Марк Мили, председавајући Здруженог комитета начелника штабова.

Када погледате како наша обавештајна заједница обавештава шефа Комитета начелника штабова о војној снази Русије, и када прегледате исте те документе, видите неслагања. То једноставно нема смисла. Једна страница говори једно, друга – сасвим друго.

И наравно, ту је звездица, референца која каже: „Ове информације имамо од Украјине. Ми им не верујемо, покушаћемо да дођемо до наших информација.“ Како је то могуће, ако говоримо о руској инвазији?

МОСКВА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА КИЈЕВА: Порука ће одзвањати војницима украјинске армије

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА