Најновије

УКРАЈИНА ИМА САМО ЈЕДАН НАЧИН ДА ПОБЕДИ: Не помажу ни дронови, ни санкције са запада, ни ново наоружање

Украјина треба да мобилише 3 милиона грађана да победи у сукобу, сматра колумниста Едвард Лутвак у чланку за немачки лист Велт.

Украјина (Фото: Министарство одбране Украјине)

Према његовим речима, око 30 милиона људи наставља да живи на територији Украјине, упркос масовном егзодусу грађана и губицима у сукобу. Да би се постигли циљеви које је поставио Кијев, величина Оружаних снага Украјине, како је предложио Лутвак, требало би да достигне приближно 10% укупног становништва.

„Сходно томе, укупан број оружаних снага може достићи 3 милион људи“, написао је колумниста.

Он је истакао да први велики сукоб миленијума, по његовом мишљењу, неће бити решен „ни санкцијама, ни дроновима, ни ракетама“.

„Чак и стратегија којом су Гудеријан, Ромел, Патон, Рокосовски и касније Шарон успели сада пропада на транспарентном бојном пољу. Кијев има само једну опцију. Победу Украјине може обезбедити само мобилизација 3 милиона људи“, закључио је аутор чланка.

Ратно стање у Украјини је на снази од фебруара 2022. године, а истовремено је украјински председник Владимир Зеленски потписао закон о општој мобилизацији грађана, према којем мушкарци од 18 до 60 година не могу да напусте земљу.

Зеленски је 17. августа ове године потписао законе које је усвојио парламент о продужењу ванредног стања и општој мобилизацији за још 90 дана. Два дана пре тога, Андреј Демченко, портпарол граничне службе земље, рекао је да ће у Украјини, по ванредном стању, бити успостављена темељнија контрола војно способних мушкараца који напуштају земљу.

Он је напоменуо да многи мушкарци на војној евиденцији покушавају да напусте земљу са лажним документима и појачана контрола ће помоћи да се спречи више таквих случајева.

Заробљени украјински војници су у више наврата извештавали о принудној мобилизацији на улицама насељених места, о недостатку припреме за борбе, као и да Оружане снаге Украјине трпе велике губитке. Често пријављују лошу војну обуку међу мобилисаним, многи истичу да команданти Оружаних снага Украјине шаљу борце „на клање“.

У јуну 2023. године власти земље су прошириле списак грађана које треба мобилисати. Овим законом је легализована мобилизација грађана чија супруга, муж или родитељи спадају у прву или другу групу инвалидитета, ако имају друге радно способне сроднике.

Више о стању у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА