Најновије

ДЕМОЛИРАЊЕ У ПОТПУНОСТИ: Африка Америма задаје задњи болан ударац

Чак 47 земаља ратификовало је данас на самиту БРИКС-а споразум о успостављању зоне слободне трговине унутар Африке који ће помоћи у привлачењу инвестиција, трговини, сарадњи.

Вамкеле Мене, генерални секретар Афричке континенталне слободне зоне (АфЦФТА), навео је данас, на бизнис форуму Самита БРИКС-а, да само једна афричка земља још није ратификовала споразум чији је циљ смањење сиромаштва и отварање пословних могућности на континенту, пеwноси РТ.

Земље БРИКС-а већ раде са афричким земљама на спровођењу циљева АфЦФТА, а додатни ветар у леђа даје им чињеница да је популација Африке млада, чиме се отварају могућности за нове послове и нова радна места, рекао је Мене.

Мене је рекао да афричке земље већ раде на избацивању такозване "треће" валуте (долара) из своје трговине и финансијског система, и фокусирају се на трговину у локалним валутама.

Зашто бисмо трговали доларима, када можемо да користимо нашу валуту, упитао је.

Меме је указао да заједничка афричка валута још увек није договорена јер постоје изазови и препреке у виду различитих валута, различитих степена развоја економија, али да Африка сигурним корацима иде ка формирању заједничке валуте и, самим тим, одбацивању долара.

Африка више није Црни континент и извор сировина за развијени свет већ континент у успону, са шест брзо растућих светских економија. Партнерство са земљама БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) помогло је у инфраструктурним пројектима, развоју пољопривреде, образовања, науке, технологије.

Мене је изразио очекивање да ће се на овом самиту БРИКС-а размотрити даља употреба локалних валута у финансирању пројеката, као и одвајање од долара.

На добром смо путу, поручио је он.

Однос БРИКС-а и Африке једна је од главних тема овогодишњег самита, као и питање заједничке валуте о коме ће касније говорити лидери БРИКС-а. Скептици сумњају у могућност формирања једне валуте која би покрила толико различитих економија, али афрички пример показује да је она, заправо, изводљива.

СПРЕЧЕН ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА МОСКВУ: Оборена два дрона

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА