Најновије

ПЕНТАГОН И УКРАЈИНА "РАТУЈУ ЖЕСТОКО" - Украјинци раде на своју руку, не поштују планове запада

"Ви не разумете природу овог сукоба", рекао је командант украјинских оружаних снага Валериј Залужни у разговору са Американцима

Амерички и украјински војни званичници се недељама иза кулиса расправљају око стратегије и тактике за оживљавање споре украјинске контраофанзиве, пише "Волстрит џорнал".

Како се додаје, "две стране се још не слажу око тога како да преокрену ствар против Руса у ограниченом времену које имају пре него што наступи зима".

"Ви не разумете природу овог сукоба", рекао је командант украјинских оружаних снага Валериј Залужни у једном разговору са Американцима, навео је неименовани амерички званичник за лист.

"Ово није борба против побуњеника. Ово је Курск", додао је командант, мислећи на велику Битку код Курска у Другом светском рату између Немачке и Совјетског Савеза, иначе једну од најзначајнијих савезничких победа у 1943. години.

Америчка страна сматра да је количина опреме које су САД послале Украјини (оружје вредно више од 43 милијарде) довољна за офанзиву и да је мало вероватно да ће се војна помоћ у истом обиму поновити у 2024. години.

"Изградили смо им ову планину челика за контраофанзиву. Не можемо то поново да урадимо", рекао је један бивши амерички званичник.

САД су последњих неколико недеља позивале Украјинце да окупе своје снаге и концентришу се у области северно од Токмака на југу како би прошли прву линију руске одбране, која се, како истичу, начелно сматра најтежом за пробијање.

Један амерички званичник је за "Волстрит џорнал" поручио да је Вашингтон "озбиљно фрустриран" украјинском стратегијом, превасходно фокусом председника Украјине Владимира Зеленског на Бахмут, који поједини украјински официри сматрају корисним за подизање морала и стварање тампон зоне на истоку.

Након што су их амерички званичници упозорили да не расипају своје напоре, Украјинци су прилагодили стратегију и прешли у дефанзиву у источном делу Запорожја. Та промена им је омогућила да сачувају снаге за главни напад на другом месту и ограниче потрошњу артиљерије.

Амерички званичници, међутим, наводе да су Украјинци и даље сувише раштркани за концентрисани продор на југу и да још не комбинују артиљерију, механизоване јединице и напоре за чишћење мина на прави начин.

Украјинци истичу да је потребно смањити број жртава како би се очувао њихов дугорочнији борбени потенцијал, а амерички званичници кажу да украјински напади малих јединица на уским фронтовима успоравају офанзиву и дају Русима више могућности да одговоре.

У средишту дебате Вашингтона и Кијева је комбинована обука за руковање оружјем коју су Украјинци прошли последњих месеци, а која је имала за циљ да их припреми за офанзиву на југу.

САД и њихови партнери обучили су више од 70.000 украјинских војника на више од 40 полигона. Фокус америчке комбиноване обуке у Немачкој био је на 14 батаљона (моторизованих пешадијских, механизованих и батаљона националне гарде), односно око 8.000 војника који би требало да пробију руске линије и обезбеде терен.

Дванаестонедељни програм обуке за те батаљоне укључивао је и упутства о комбиновању артиљерије, механизованих јединица и пешадије. То је кулминирало недељном вежбом на нивоу батаљона са украјинским снагама у борби против лажног противника којег глуме америчке снаге.

Два додатна батаљона, један националне гарде и један оклопни, такође пролазе тренинг. Оклопни батаљон је опремљен 31. тенком "абрамс" и биће распоређен на јесен са оклопним возилима за пробијање минских поља и инжењеријом рекао је портпарол америчке војске у Европи Мартин О'Донел.

"Волстрит џорнал" подсећа да "Украјина има само мало ваздухопловство, а испорука америчких Ф-16 се не очекује до средине или краја 2024".

Неки украјински војници који су се борили од почетка рата незадовољни су чињеницом да ће се тенкови и оклопна возила предати новоформираним јединицама које укључују војнике са мало или нимало борбеног искуства.

Удео украјинских војника у батаљонима обученим у САД који имају претходно борбено искуство варира од око 50 одсто до 70 одсто, кажу амерички званичници.

"Волстрит џорнал" додаје да су поједини војници истакли да их је стварност борбе при првом контакту са Русима шокирала.

Један војник из 47. бригаде препричао је јуриш на руски ров, прво пешадијско ангажовање чете у правом рату, који је био против једне од најбоље утврђених руских линија.

"Колико год вежбе биле тешке, у стварности је много теже", рекао је војник за амерички лист.

АМЕРИКАНЦИ СЕ БАШ ИГРАЈУ: У октобру у Аризони креће обука за украјинске пилоте?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА