Најновије

ДЕКОЛОНИЗАЦИЈА ПУНОМ ПАРОМ: Нигер сада нема никакве везе са Француском, чека се реакција Париза

Министарство спољних послова Нигера одлучило је да амбасадору Француске одузме акредитив и затражило од њега да напусти земљу, пише у саопштењу министарства.

Нигер (Фото: Јутјуб)

„Надлежне нигерске власти одлучиле су да лише акредитива господина (амбасадора Француске у Нигеру. – прим. ред.) Силвена Итеа и затраже од њега да напусти територију Нигера у року од 48 сати“, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је ова одлука донета, између осталог, и због поступака француских власти, који су у супротности са интересима Нигера.

Крајем јула, војска у Нигеру је на националној телевизији објавила смену председника Мохамеда Базума са власти. Лидери већине западних земаља, међу којима и Француска, и Економска заједница западне Африке осудили су пуч. Почетком августа, ЕКОВАС је одобрио план војне интервенције у Нигеру.

Нигер је бивша француска колонија, који остао је један од последњих западних савезника Француске у Сахелу. Париз је испоручио дронове и борбене авионе у ту земљу, а такође је тамо распоредио 1.500 војника за борбу против терориста. Почетком августа побуњеници који су преузели власт објавили су да се укидају сви војни споразуми са Француском.

О убијању велике количине ирваса само зато што су дошли из Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА