Најновије

ПЕНТАГОН У ПАНИЦИ:: Маскови сателити постали руско тајно оружје?

Сателитски двобој две дуперсиле добија замах, Маскови уређаји загонетно нестају.

Маскови сателити (Илустрација: Pixabay)

Скандал око најновијег лансирања америчких сателита Старлинк преко ракете „Фалкон 9” шири се не само у Сједињеним Државама, већ и ван њених граница.

Нестанак 40 од 49 сателита овог система није само несрећа, то је промашај на геополитичком нивоу. Званично, компанија „Спејс екс” је објавила да се електроника на сателитима прегрејала због геомагнетне олује. Међутим, стручњаци нису сигурни у ово. Пентагон покушава да заташка проблем али и да се извуче из неугодне ситуације.

Борис Вебер, истраживач са Универзитета Рајс, изразио је сумњу у званичну верзију. Према његовим речима, „Мерлин” мотори имају ограничене перформансе и не могу да се носе са екстремним условима.

Неки чак сугеришу да је цео инцидент резултат деловања такозваног „руског котла“, атмосферског јонизационог система способног да поремети геомагнетно поље.

„Спејс екс”  је америчка приватна компанија која се бави израдом свемирских летелица и свемирским летовима, са седиштем у Хоторну у Калифорнији. Компанију је основао 2002. Илон Маск с циљем смањења трошкова свемирских путовања и омогућавања колонизације Марса, „Спејс екс” је развио линију ракета-носача „Фалкон” и свемирску летелицу „Драгон”.

Вебер је, позивајући се на бројне студије, приметио да су Мерлин” мотори на „Фалкону” првобитно дизајнирани да раде у идеалним условима. Али идеални услови су ретки у свемиру, где сваки спољни утицај може да доведе до катастрофе.

Још интригантнија теорија приписује инцидент руским системима за електронско ратовање, посебно системима Сура, Пересвет, А60 Сокол-Ешелон и другим.

Иако још увек нема проверених доказа, истраживачи све више обраћају пажњу на то.

Руска страна званично не коментарише ове гласине, што само додатно појачава спекулације.

Неколико извора тврди да је ова серија сателита требало да обезбеди интернет покривеност Европе. А ако јесте, онда је могуће да неуспело лансирање није само технички квар, већ добро испланирана саботажа.

Недавно је саопштено да је сателитска мрежа Старлинк одбила да подржи украјинске планове за нападе на руске бродове у околини Крима. Најбогатији човек на свету одбио је захтев украјинске војске да укључи Старлинк у близини Крима, територије под руском контролом.

Компанија која припада најбогатијем човеку на свету, Илону Максу, саопштила је да подржава одбрамбене, али не и офанзивне акције украјинске војске. Овим је на још један начин скренута пажња на веома важног учесника украјинског сукоба – самог Илона Маска.

Маск је наводно и раније више пута ограничио свој приступ Интернету Старлинка у Украјини, што је утицало на стратегију Кијева на бојном пољу.

Након недавне кратке побуне Вагнер групе, Маск није био оптимиста да се рат ближи крају. „Сумњам да је остало још неколико епизода“, написао је на Твитеру.

Системи за електронско ратовање, како су стручњаци приметили, функционишу на принципу „усмереног микроталасног зрачења“, што вам омогућава да нападнете одређене објекте. Ако претпоставимо да се ове технологије развијају под окриљем Ростека, онда можемо претпоставити да руски инжењери знају како да их користе у свемиру.

Овај инцидент показује колико космичка инфраструктура може бити крхка и какве геополитичке ризике носи.

Може се само нагађати ко заиста стоји иза овог неуспеха и какве ће бити његове последице по светску сцену

Посебно војни аналитичари потенцирају да је Старлинк покривао украјинске положаје и да Украјинци ратују са подршком овог система, нарочито када су у питању напади дроновима на руске положаје.

Ако се покаже да је уништавање толиког броја сателита резултат деловања руског тајног оружја, то ће имати далекосежне последице не само по рат који се води у Украјини, јер се комплетна стратегија Америке и Запада заснива на раду сателита.

Сматра се чак да је било само питање дана када ће Руси онеспособити сателите у власништву Илона Маска, због ситуације на ратишту.

Бежанију на фронту погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА