Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО САДА КРАЈ ЗЕЛЕНСКОГ? Американци спремају изборе у Украјини

Из­јед­на­ча­ва­њем ко­руп­ци­је са из­да­јом Зе­лен­ски мо­же да оте­ра у при­твор сва­ког по­ли­тич­ког про­тив­ни­ка ко­ји на­ме­ра­ва да иза­ђе на из­бо­ре

Нај­ва­жни­ји са­ве­зник Ки­је­ва Сје­ди­ње­не Аме­рич­ке Др­жа­ве по­след­њих да­на су се по­све­ти­ле при­во­ђе­њу Укра­ји­не де­мо­кра­ти­ји. Ва­шинг­тон ин­си­сти­ра на спро­во­ђе­њу из­бо­ра иду­ће го­ди­не, без об­зи­ра на то да ли ће рат још тра­ја­ти и без об­зи­ра на то што се то пред­сед­ни­ку Зе­лен­ском не до­па­да. Та­ко­ђе је хит­но ре­а­го­вао по­во­дом ин­фор­ма­ци­ја да је власт пла­ни­ра­ла да део овла­шће­ња са На­ци­о­нал­ног ан­ти­ко­руп­циј­ског би­роа Укра­ји­не (НА­БУ), ко­ји је под ди­рект­ном кон­тро­лом стра­на­ца, пре­не­се на др­жав­ну Слу­жбу без­бед­но­сти Укра­ји­не (СБУ).

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Састанак Зеленског и Бајдена се претворио у скандал

На­и­ме, це­ло ру­ко­вод­ство си­сте­ма ан­ти­ко­руп­циј­ских ор­га­на Укра­ји­не от­пу­то­ва­ло је у по­се­ту САД, ка­ко би раз­го­ва­ра­ли о „ја­ча­њу не­за­ви­сно­сти ан­ти­ко­руп­циј­ске вер­ти­ка­ле”. Ка­ко су из­ве­сти­ли укра­јин­ски ме­ди­ји, у де­ле­га­ци­ји су ди­рек­тор НА­БУ Се­мјон Кри­во­нос, ње­го­ва два за­ме­ни­ка, ше­фо­ви Ви­со­ког ан­ти­ко­руп­циј­ског су­да и суд­ско осо­бље, шеф Спе­ци­ја­ли­зо­ва­ног ту­жи­ла­штва за бор­бу про­тив ко­руп­ци­је (САП).

За­ни­мљи­во је да се пу­то­ва­ње по­ду­да­ри­ло с по­ја­вљи­ва­њем ин­фор­ма­ци­је да би др­жав­на без­бед­но­сна аген­ци­ја СБУ има­ла пра­во да оду­зме део овла­шће­ња аген­ци­ји НА­БУ и да спро­во­ди ис­тра­ге у слу­ча­је­ви­ма сум­њи на ко­руп­ци­ју вред­них ви­ше од 24 ми­ли­о­на грив­ни (ви­ше од по­ла ми­ли­о­на евра). Ова од­лу­ка је, пре­ма из­ве­шта­ји­ма ме­ди­ја, са­др­жа­на у пред­ло­гу за­ко­на ко­ји је ини­ци­рао Во­ло­ди­мир Зе­лен­ски о из­јед­на­ча­ва­њу ко­руп­ци­је са из­да­јом.

Али у Ва­шинг­то­ну је овај по­тез укра­јин­ског пред­сед­ни­ка упа­лио аларм упо­зо­ре­ња да би од­у­зи­ма­ње над­ле­жно­сти аген­ци­ји у ко­јој има­ју се­би ода­не љу­де отво­ри­ло про­стор за ма­ни­пу­ла­ци­је у ко­ји­ма би ви­со­ко­ран­ги­ра­ни осум­њи­че­ни опет из­бе­гли од­го­вор­ност. Да­кле, ова иде­ја је у САД до­че­ка­на не­га­тив­ним ко­мен­та­ри­ма и де­фи­ни­са­на као на­пад на не­за­ви­сност укра­јин­ског ан­ти­ко­руп­ци­о­ног си­сте­ма. Укра­јин­ско „Огле­да­ло не­де­ље” пи­ше да су он­да вла­сти у Ки­је­ву од­лу­чи­ле да ве­ли­ке слу­ча­је­ве ипак не пре­ба­цу­ју у пот­пу­но­сти др­жав­ној слу­жби, не­го да јој до­зво­ле да па­ра­лел­но во­ди ис­тра­ге, а да о над­ле­жно­сти­ма од­лу­чу­је кан­це­ла­ри­ја ге­не­рал­ног ту­жи­о­ца.

Зе­лен­ски је у истом тре­нут­ку пред­ло­жио да се ко­руп­ци­ја то­ком ван­ред­ног ста­ња про­гла­си из­да­јом. Ипак, овај по­тез ко­ји ме­ђу обич­ним гла­са­чи­ма ве­ро­ват­но од­ра­жа­ва од­луч­ност хва­та­ња уко­штац с по­ша­сти ко­руп­ци­је – но­си и не­ке не­га­тив­не еле­мен­те. Из­да­ја се пре­ма ва­же­ћем за­ко­ну ка­жња­ва и до­жи­вот­ним за­тво­ром, а суд као ме­ру за­бра­не има на рас­по­ла­га­њу са­мо из­ри­ца­ње при­тво­ра осум­њи­че­ном. Јер за из­да­ју ни­је пре­ви­ђе­но од­ре­ђи­ва­ње пу­шта­ња на сло­бо­ду уз пла­ћа­ње ка­у­ци­је. Ако пред­лог за­ко­на Зе­лен­ског бу­де усво­јен, он­да ће осум­њи­че­ни за ко­руп­ци­ју би­ти по­сла­ти од­мах у за­твор.

Не­и­ме­но­ва­ни за­по­сле­ни у аген­ци­ји за бор­бу про­тив ко­руп­ци­је упо­зо­ра­ва­ју да би ова­кве пре­су­де су­до­ва си­гур­но ство­ри­ле ве­о­ма сна­жну по­лу­гу при­ти­ска сна­га без­бед­но­сти и вла­сти на све оне ко­ји пот­па­да­ју под ко­руп­циј­ске кла­у­зу­ле. Та­ко­ђе би био олак­шан про­цес из­ну­де на те­му отва­ра­ња и за­тва­ра­ња кри­вич­них пред­ме­та. И то ни­су са­мо ви­со­ки зва­нич­ни­ци не­го и на­род­ни по­сла­ни­ци, ло­кал­ни пред­став­ни­ци, гра­до­на­чел­ни­ци, при­вред­ни­ци...

С по­ли­тич­ког ста­но­ви­шта не са­мо да би љу­ди зна­чај­ни и бли­ски вла­сти мо­гли да из­бег­ну од­го­вор­ност не­го би под њу мо­гли ла­ко да пот­пад­ну и по­ли­тич­ки про­тив­ни­ци ко­ји има­ју на­ме­ру да се кан­ди­ду­ју на пред­сто­је­ћим из­бо­ри­ма. У аген­ци­ји на­во­де да би Укра­ји­на на кра­ју има­ла огро­ман број из­гу­бље­них слу­ча­је­ва пред Европ­ским су­дом за људ­ска пра­ва, јер би про­блем био од­ре­ђи­ва­ње при­тво­ра.

На­ци­о­нал­ни ан­ти­ко­руп­циј­ски би­ро и Спе­ци­ја­ли­зо­ва­но ту­жи­ла­штво за бор­бу про­тив ко­руп­ци­је су пре од­ла­ска у САД са­оп­шти­ли да има­ју осно­ва­ну сум­њу про­тив пр­вог за­ме­ни­ка ми­ни­стра аграр­не по­ли­ти­ке и бив­шег за­ме­ни­ка ми­ни­стра еко­но­ми­је, ко­ји се сум­њи­че да су при­ли­ком ку­по­ви­не хра­не про­не­ве­ри­ли ви­ше од 62 ми­ли­о­на грив­ни.

У јав­но­сти су се не­дав­но по­ја­ви­ле ин­фор­ма­ци­је да ми­ни­стар­ство од­бра­не ку­пу­је лет­ње уни­фор­ме уме­сто зим­ских, а ми­ни­стар Алек­сеј Ре­зни­ков је по­ну­дио оп­кла­ду и обе­ћао да ће поднети оставку ако се покажу тачним информације о униформама. Он је пре неколико месеци опстао на функцији иако се у јавности навелико расправљало о његовој замени.

РУСКА ЕКСПАНЗИЈА НА КИЈЕВ: Руска офанзива на главни град Украјине почиње, шифра "апокалипса"

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА