Најновије

ГВОЗДЕНИ ГЕНЕРАЛ ДОЛАЗИ ГЛАВЕ ЗЕЛЕНСКОМ: Пакао у Кијеву је само почетак краја

Генерал са четири звездице хваљен је као херој, али мало ко је изван војних кругова икада чуо његов глас. Ретко даје интервјуе, а њему блиска особа каже да већину времена проводи у касарни.

Руска интервенција, са којом се Украјина суочава већ годину и по дана, више није једини проблем њеног председника Владимира Зеленског.

Један човек, кога већина грађана ове ратом захваћене земље сматра херојем – главнокомандујући генерал Валериј Залужни, све више угрожава његову позицију, али и политику коју спроводи. Зато поједини аналитичари наговештавају да би превирања која више од годину дана уништавају Кремљ ускоро могла да се догоди у Кијеву.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО САДА КРАЈ ЗЕЛЕНСКОГ? Американци спремају изборе у Украјини

Пре свега, према изворима блиским Кремљу, Залужни се залаже за војну логику, док Зеленски жели политички ефекат, јер се приближавају избори.

Наводно, чак је на самиту НАТО-а у Виљнусу добио јасну инструкцију Запада да смањи критике међународних савезника.

С друге стране, Залужни не планира да се тога придржава, што, између осталог, ризикује да ускрати подршку Запада, која је неопходна за функционисање Украјине на фронту.

Залужни организовао хаварију на гасоводу, Зеленски ништа није знао?

Осим тога, претходних дана немачки недељник Шпигл и телевизија ЗДФ објавили су резултате велике истраге, која је показала да сви трагови напада на гасоводе Северни ток воде у Украјину.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Састанак Зеленског и Бајдена се претворио у скандал

Према извештају Шпигла и ЗДФ-а, немачки истражитељи имају дебео досије у којем сви докази упућују на украјинске „командосе”. На пример, подаци као што су ИП адресе показују да су нападачи били у Украјини и пре и после напада.

Највише је изненадило то што је, према информацијама из те истраге, мозак операције био украјински генерал Залужни. Такође, истражитељи верују да Зеленски није знао ништа о томе.

Залужни – први човек украјинске контраофанзиве

Иначе, Залужни је кључна фигура у планирању и извођењу контраофанзиве. Наиме, захваљујући њему, после успешног напредовања крајем лета и почетком јесени, украјинске трупе су ослободиле велике делове украјинске територије на истоку и југу. Врховни командант постао је народни херој.

Осим тога, Залужни, којег у Украјини називају и „гвозденим генералом“, заслужан је и за учешће у одбрани Кијева на почетку рата, а истакао се на фронтовима у Харкову, Доњецку, Луганску, као и у Херсону.

Именован на своју тренутну функцију у јулу 2021. Генерал са четири звездице хваљен је као херој, али мало ко је изван војних кругова икада чуо његов глас. Ретко даје интервјуе, а њему блиска особа каже да већину времена проводи у касарни.

Два месеца пре него што су руске снаге започеле инвазију 24. фебруара, Залужни је припремао своју војску за тренутак када ће доћи до пуча. Тајно, не откривајући многе детаље чак ни сопственом Министарству одбране, главнокомандујући је распоредио пукове широм севера земље, пре свега око Кијева, и поставио артиљеријске батерије и системе противваздушне одбране. Покрети трупа вршени су тако да је непријатељ веровао да су још увек стационирани у својим базама. Та одлука је била пресудна и одлучујућа у спасавању Украјине.

Наиме, месецима пре инвазије, генерал је идентификовао три главна правца која би Русија користила за инвазију са севера, преко сопствене територије и Белорусије. Уместо да се ангажује у раним фазама инвазије, дозволио им је да напредују до прве линије одбране Кијева, а затим извршио брзе нападе са малим јединицама у позадини и према ланцима снабдевања. Московске трупе су прекасно откриле да становништво није на њиховој страни.

НАЈЈАЧА ЕКСПЛОЗИЈА У КИЈЕВУ ОД ПОЧЕТКА РАТА: Запад преноси страшан снимак (ВИДЕО)

Извор: Сд.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА