Најновије

КИЈЕВ У ПАНИЦИ: Шта ће бити велико је питање

Украјински председник Владимир Зеленски труди се да што пре заврши споразум о испоруци борбених авиона Ф-16 својој земљи, плашећи се да би померање политичког клатна у западним земљама могло поткопати кампању подршке Кијеву у борби са Москвом, пише „Њујорк тајмс” позивајући се на добро обавештене изворе.

Према службеним и бившим америчким и украјинским званичницима које је лист интервјуисао, Кијев „осећа како политички сат откуцава“ док наставља да тражи од својих савезника америчке авионе Ф-16. Зеленски очигледно жели да добије што више авиона пре него што избори у ЕУ и САД „могу донети промену мишљења у владама које су обећале авионе“, наводи се у извештају.

Акцију за помоћ Кијеву у набавци Ф-16 и обуци украјинских пилота покренуле су Велика Британија и Холандија у мају, а укупно 11 земаља сада подржавају те напоре. Међутим, Украјина не очекује да ће добити први од обећаних ратних авиона до 2024. године.

Док је администрација америчког председника Џоа Бајдена сигнализирала да ће дозволити Данској, Норвешкој и Холандији да пошаљу своје Ф-16 у Украјину, нови председник САД  би могао да промени ову политику ако испорука још не буде завршена, рекао је „Њујорк тајмс” неименовани амерички званичник.

Други бивши амерички званичник је сугерисао да Зеленски такође жели да обезбеди испоруке у случају да „спора контраофанзива наруши политичку подршку међу савезницима“.

Украјина безуспешно покушава да пробије руске линије од почетка јуна, изгубивши више, како тврди званична Москва, око 43.000 припадника.

КИНИ ПРЕКИПЕЛО: Највећа сте нуклеарна претња на свету!

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА