Најновије

АМЕРИКАНЦИ ИСМЕВАЛИ "КРАЉИЦУ БИТАКА" - Сад се жестоко кају, она разваљује Украјину

Стаљин је тврдио да је артиљерија "краљица битака" и да је зато упорно развијао артиљеријску оруђе и тактику. То се и даље показује као одлучујућа предност на украјинском фронту дугом око хиљаду километара, иако Запад омаловажава све те руске резерве из „Стаљинове ере“.

Наиме, амерички војни и обавештајни аналитичари и даље се утркују да заврше макар мало посрнуле украјинске контраофанзиве. Придружили су им се и новинари, па Њузвик пише о „уништеној руској артиљерији“:

„Артиљерија је била централни део руске офанзиве на Украјину, а сада је у великој мери у недостатку јер све ефикасније украјинско оружје истог типа изазива разорне губитке, према америчким обавештајним аналитичарима, наводи овај магазин.

- Артиљерија је до сада била предност Русије, али више није - рекао је за Њузвик високи обавештајни званичник одбране.

Међутим, истина је сасвим другачија. Сателитски снимци из времена када се Украјина спремала да покрене контраофанзиву показују да Русија своју линију фронта дугу 600 миља појачава минским пољима, барикадама, „змајевим зубима“, противтенковским рововима и великим покретима и прегруписањима ефективних артиљерија.

Трамп пре доласка на суд: Велика ми је част, идем у Вашингтон да...

Анализа руске одбрамбене линије у Украјини коју је урадио пензионисани аустралијски генерал Мик Рајан показује да је: „Руска артиљеријска одбрана смртоноснија од било чега што је искусила било која војска у последњих 80 година“.

Мик Рајан истиче да би продор у такву одбрану захтевао најбоље оперативне вештине комбинованог наоружања.

Украјина је у јуну покренула дуго очекивану контраофанзиву са циљем ослобађања територије на истоку и југу земље, али је до сада постигла само маргиналне добитке.

А о ефикасности артиљерије из „Стаљинове ере“ како је подругљиво називају западни војни и обавештајни аналитичари и новинари, покушавајући да је омаловаже, говоре не само о резултатима контраофанзиве, већ и чињеницама и фотографијама уништених тенкова „Леопард“ и војна возила „бредли”.
Тако је Министарство одбране Русије први пут саопштило да је украјинска самоходна хаубица „Богдан“ уништена у зони специјалне војне операције, преневши на Телеграму писање ратног извештача „Комсомољске Правде“ Александра Коча.

- Ретка срећа, не може свако да се похвали тиме. Ове хаубице у Оружаним снагама Украјине могу се набројати на прсте једне руке – објаснио је он.

Ово артиљеријско оруђе украјинске одбрамбене индустрије предато је војсци почетком године и, „без претеривања, представља њен понос”.

– Самоходна артиљеријска оруђа на точковима су веома покретна и на аутопуту могу да достигну брзину и до 80 километара на час, што је веома важно при промени положаја. Оклопна кабина шасије КрАЗ-63221 штити посаду од случајних крхотина, а аутоматски пуњач обезбеђује брзину паљбе до шест пројектила у минути – истакао је руски извештач.

Главна предност "Богдана" је топ, са дометом гађања до 42 километра са високоексплозивним пројектилом и до 55 - са активно-реактивним. Ово је упоредиво са могућностима француске самореактивне погонских топова на точковима „ЦЕСАР“, који су можда и најцењенија самоходна артиљеријска оруђа.

КАКВО ПОНИЖЕЊЕ ЗА ЗАПАД: Шојгу командује са НАТО тенка - непријатеља ударајте док се повлачи са позиција (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА