Најновије

НОВИ РАТ НА ПОМОЛУ: Пучисти у Нигеру могу озбиљно да оштете Европу (МАПА/ВИДЕО)

Нигеријски Сенат је донео резолуцију којом се одбија захтев председника Бола Тинубуа да распореди нигеријске трупе у Републику Нигер како би обновили демократску власт у тој проблематичној земљи, преносе афрички медији.

Пучисти (Фото: Јутјуб)

Уместо тога, горњи законодавни дом је саветовао председника Тинубуа и Економску заједницу западноафричких држава (ECOWAS), коју он води, да истраже политичко решење кризе.

Сенатори су на тај начин спречили војне акције у Нигеру.

Председник Тинубу је у петак затражио одобрење горњег дома да мобилише нигеријску војску и пошаље у Републику Нигер за борбу против нигеријских пучиста који су збацили свог демократски изабраног председника Мохамеда Базума.

У резолуцији након разматрања захтева Тинубуа на затвореној седници у суботу, Сенат је подржао друге кораке које предузимају Нигерија и Економска заједница западноафричких држава (ECOWAS) да преокрену државни удар, али је одбацио опцију војне акције против сиромашне западноафричке нације.

 

Председник Сената Годсвил Акпабио прочитао је резолуцију након што су се посланици вратили на пленарну седницу.

Акпабио је сугерисао да председник није тражио одобрење Сената да крене у рат у Републици Нигер, али то је нетачно јер је Тинубу јасно назначио план за извршење мандата ECOWAS-а за распоређивање трупа у Нигеру ако куписти остану непослушни.

„Сенат признаје чињеницу да председник Тинубу на основу преписке није тражио одобрење парламента, одобрење овог Сената, да крене у рат као погрешно предложено у неким круговима“, рекао је Акпабио.

„Господин председник и главнокомандујући су изразили, цитирам: „жељу да с поштовањем затраже подршку Народне скупштине у успешној примени резолуција ECOWAS-а како је наведено у поменутим саопштењима'’, рекао је председник сената.

И Јутјуб канал African Insider је објавио материјал о могућој војној интервенцији других западноафричких земаља у Нигеру.

Угрожен доток гаса до Европе?

Рат у Украјини је дао прилику афтичким земљама да испоручују Европској унији природни гас након прекида испоруке овог енергента из Русије.

Нигерија, Нигер и Алжир су прошле године потврдили изградњу гасовода, којим би од Нигерије, преко Сахаре и Средоземног мора гас био испоручиван у Европу.

Овај пројекат је вредан 25 милијарди долара, а ЕУ под утицајем тзв. Зелене агенде и санкција на руске енергенте може поново да буде енергетски угрожена уколико пучисти задрже власт у Нигеру и задрже свој антиколонијални став према Европи, пре свега Француској.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА