Најновије

ФРАНЦУСКО НЕМАЧКИ ПЛАН ПОЦЕПАО НАРОДНУ СТРАНКУ? Вук Јеремић дао директне информације

Да је у Народној странци дошло до несугласица било је јасно још пре више од месец дана када су најављени страначки избори.

Председник Народне странке (НС) Вук Јеремић рекао је да одлазак Мирослава Алексића, дојучерашњег потпредседника НС, и дела чланства корак уназад и да су се односи унутар те партије променили након одлуке да покрену кампању против француско-немачког плана о Косову и Метохији.

Наиме, јуче је на Опленцу одржан састанак оних чланова Народне странке који су своју подршку дали Алексићу, који је представник те партије у Скупштини Србије. Делови партије су напустили НС и најавили да ће политичко деловање наставити у Народном покрету Србије, чије оснивање је Алексић јуче започео.

"Јуче је одржана седница Председништва и констатовано је да је странку напустило 264 члана. Констатовали смо то са жаљењем. Ми смо странка која има више од 10.000 чланова и 67 одбора широм Србије. Свих 67 одбора настављају да функционишу у припреми за страначку скупштину која се одржава 22. октобра", рекао је Јеремић дан након одласка Алексића из те партије.

Да је у Народној странци дошло до несугласица било је јасно још пре више од месец дана када су најављени страначки избори. Као кандидати за лидере Народне странке јавили су се Јеремић и Алексић. Међутим, након одлуке Јеремића да Алексића смени са чела Извршног одбора, дошло је до отворених несугласица.

Део јавности ту смену је протумачио као обрачун у странци, док је Јеремић свој потез правдао објашњењем да Извршни одбор организује страначке изборе, па би било глупо да Алексић и организује и буде кандидат на изборима.

Сада пак каже да је до несугласица дошло знатно раније, када је Србији наметнут француско-немачки план као решење косовског питања, против чега је Народна странка покренула петицију за референдум.

"Кулминација је настала кад је странка на својим органима донела одлуку да се бори против француско-немачког плана за Косово. Тада смо донели одлуку да крећемо широм Србије у акцију скупљања потписа за одржавање референдума за одбацивање тог плана. Тада се показало да један део људи из страначког руководства не дели ентузијазам за борбу против француско-немачког плана и да не сматра да је то приоритет Народне странке. Из тог разлаза са једне стране се нашла већина стране Председништва, укључујући и мене, с друге стране један мањи број људи у Председништву који је сада напустио странку. Они су сматрали да борба против тог плана не буде приоритет", рекао је Јеремић.

"Цепање Народне странке покренуто изван ње"
Указује да ово није лична ствар између Алексића и њега, "мањина из Народне странке је отишла због неслагања с политиком Народне странке, око чега већина чланова није желела да направи компромис".

Отцепљење једног дела Народне странке не може ићи у корист борби против Вучића, истиче.

"Постоје у редовима опозиције неке странке чије је понашање у најмању руку упитно у последњих годину дана. Не бих упирао прстом ни у кога, али мислим да сви знамо које су то. Имам утисак да је ово што се дешава у Народној странци инспирисано и покренуто изван Народне странке. Под један, да је заиста та група била у већини, тада она не би побегла од демократског изјашњавања, а под два, тајминг за тако нешто да то мора да се уради сада и одмах, изазива сумњу да превасходни мотив за покушај цепања странке није из Народне странке, већ изван ње", сматра Јеремић, алудирајући на део проевропске опозиције која сарађује са режимом "на овај или онај начин".

Сматра да је Народна странка од почетка против овог режима и да је то неупитно.

БРУТАЛНИ ВИДЕО ПРОЦУРЕО! Украјинцима стигли слаткиши у којима је опасна муниција (ВИДЕО)

Објашњавајући одлуку да се смени Мирослав Алексић са места председника Извршног одбора странке, Јеремић је потврдио да су његова жеља да буде председник Народне странке и то што није подржао идеју о референдуму утицали на смену.

"Као прво, поставља се питање зашто Извршни одбор, један део, није желео да спроводи кампању против француско-немачког плана и због чега је то случај. Поставља се питање због чега долази до таквих подела и због чега се сам председник Извршног одбора не може често видети у акцију", каже Јеремић.

На питање зашто одмах није сменио Алексића, Јеремић је додао да се то "не ради преко ноћи".

"Прво седнете са њим и разговарате. Питате због чега, зашто један део Извршног одбора не функционише како треба. Оно што је био конкретан повод за смену је чињеница да сам као председник странке, након Главног одбора 17. јуна, где је један број наших сабораца тражио хитно одржавање ванредне Скупштине Народне странке. Одлучили смо да то учинимо превремено, 22. октобра. Иначе смо Скупштину требали да имамо у децембру месецу", појашњава Јеремић.

Како каже, група људи која је напустила Народну странку је мањина, а неки Јеремићеви саборци мисле да је то боље.

"Имамо сад једну политички и идеолошки јаснију ситуацију у странци. Ипак, мислим да је то за жаљење. Упркос свим тешким речима и неистинама, које су у последњих неколико недеље била изговорене. Оно што је чињеница да је та група побегла од демократског изјашњавања на Скупштини", рекао је Јеремић.

СТИЖЕ НИГЕР НА БАЛКАН: Тек долазе страшна времена

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА