Најновије

СТРОГО ПОВЕРЉИВА АКЦИЈА У ЕПС: Жестоко дрма Србију

Недуго пошто је Нова сазнала да је Влада одлучила да највеће јавно предузеће у Србији трансформише у акционарско друштво, план је спроведен и отворена су врата приватном капиталу да преузме власништво над ЕПС-ом.

Први корак у том правцу било је ангажовање странаца као консултанта. Нова.рс је ексклузивно објавила уговор који је Влада Србије потписала са Норвежанима и прогласила га тајним. Данас су чланови управљачке структуре ЕПС-а.

Портал Нова.рс је у октобру прошле године ексклузивно објавио тајни уговор који је Влада Србије закључила са норвешком компанијом „Ристад Енерги” о консултантским услугама за енергетски сектор.

Уговор са Норвежанима закључен је директно, без јавних набавки, а потписао га је министар финансија Синиша Мали. Влада Србије се тада обавезала да овој компанији исплати 1,55 милиона долара само за део посла.

Надлежни су све ово покушали да сакрију јер је уговор био означен као „строго поверљиво”.

Након објављивања текста, у влади је буквално настала паника, а премијерка Ана Брнабић наложила је тадашњем директору БИА Александру Вулину да сазна ко је нашем порталу дао тајни документ.

Оно што је писало у документу

Разлози за запошљавање странаца наведени су у документу.

Позивајући се на енергетску кризу у Србији, која је ескалирала крајем 2021. године након пропасти ЕПС-а, а која је додатно продубљена због рата у Украјини, Влада Србије одлучила је да ангажује консултанта за решавање „енергетских изазова” који чекају нашу земљу.

Уместо расписивања јавне набавке, одлучено је да се, заобилазећи процедуре, овај посао повери компанији „Ристад Енерги”, уз образложење да би у супротном „Република Србија била дужна да достави информацију за коју сматра да је њихов откривање би штетило суштинским интересима његове безбедности“.

Овај документ носи ознаку „строго поверљиво“, као и закључак којим је потврђен цео рад и који је усвојила Влада Србије у техничком мандату на седници 1. септембра 2022. године.

Све се одвија у фазама, неке од њих су већ завршене

Министарство финансија Владе Републике Србије тада је добило задатак да припреми предлог начина обезбеђивања средстава за овај посао, а новац ће потом бити уплаћен, како је наведено у тачки 7. закључка, са рачуна Државне управе Републике Србије. Генерални секретаријат Владе.

Занимљиво је да се на крају закључка Владе Србије, у тачки 8, наводи да „овај документ, ради спровођења, треба доставити Генералном секретаријату Владе и Министарству финансија, а само у информативне сврхе Министарству рударства и енергетике“.

У документу у који је портал Нова.рс имао увид, наводи се да је цео рад подељен у пет фаза, такозваних модула.

Прва, која је уједно и прва завршена, обухватила је анализу постојећег стања у енергетском сектору Србије, која би требало да идентификује проблеме и предложи начине за њихово ублажавање.

Друга фаза – поскупљење струје


У другој фази, како се наводи у документу, пажња ће бити усмерена на оно што треба да се уради у систему, а не појединачно у предузећима и институцијама. Анализираће се производни капацитети, квалитет производње, губици у систему, тарифе, цене...

Норвежани наводе, између осталог, да оно што може да утиче на побољшање ситуације јесте „прилагођавање цена – тржишне цене и нивои субвенција”.

У овој фази све мере које ће бити предузете су, како је наведено, краткорочне, јер се очекује да брзо дају резултате.

Ова фаза је већ спроведена. Струја је дупло поскупела, ново поскупљење је већ најављено за новембар ове године, а следеће у мају 2024. године.

Трећа фаза – улазак приватног сектора у домаћи енергетски сектор


Ова фаза је једна од најинтересантнијих, пре свега, јер у њој доминирају теме управљања и структуре јавних предузећа.

Наиме, биће извршена процена постојећих способности, начина на који државна предузећа треба да приступе овој промени и какву улогу треба да има приватни сектор.

„Преиспитаће се тренутни распоред, како у погледу власништва и директног управљања сектором, тако и у погледу страна које имају утицај; како Србија може да искористи круг концесија и друга средства за привлачење приватних инвестиција у енергетски сектор“.

Из овога се може закључити да би у наредном периоду, уз саветодавни ангажман Норвежана, могли да почну разговори о приливу приватног капитала у Електропривреду Србије. То би било могуће јер је ЕПС започео процес промене статуса јавног предузећа у акционарско друштво.

У међувремену, Норвежани су ушли у управљачку структуру ЕПС-а. Од седам чланова Надзорног одбора, тројица су стручњаци из Норвешке.

Четврта фаза – Србија на нуклеарној енергији?


У документу, који је ексклузивно објавио Нова.рс, помиње се и четврта фаза у којој ће се, како се наводи, утврђивати дугорочне стратешке могућности Србије, односно перспективе енергетског сектора до 2050. године.

Како се наводи у овом документу, за Србију ће бити дефинисана три могућа пута – брза транзиција (снажна улагања у нову енергију и нову технологију), спора транзиција (веће ослањање на постојећу енергију, мање улагања у нове), трећа фаза (Србија ка нуклеарном погону). , коришћење нове нуклеарне технологије).

Пета фаза подразумева наставак подршке Влади Србије и њеним државним предузећима по потреби.

ОВО ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ЧУВА ПУТИНА - Шеф гарде господин Золотов

Извор:  Нова.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА