Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ИЗЛАЗНУ СТРАТЕГИЈУ? Рат у Украјини показује њихове слабости

Жртве на бојном пољу ће одлучити о томе да ли ће и колико Украјина успети да се опорави и заузме територије, али ће исход рата обликовати спољни фактори међу којима су и председнички избори у САД.

Жртве на бојном пољу ће одлучити о томе да ли ће и колико Украјина успети да се опорави и заузме територије, али ће исход рата обликовати спољни фактори међу којима су и председнички избори у САД.

У тренуцима док покушава да направи одлучни пробој на фронту у контраофанзиви која није испунила њена али ни очекивања западних савезника, једна од највећих трагедија за Украјину је ипак, то што не може сама да одлучује о својој судбини.

Режим у Кијеву у потпуности зависи од канала којима стиже америчко и западно наоружање у Украјину.

Заустављена офанзива и зимски ћорсокак имали би посебне последице у Сједињеним Америчким Државама јер би могли да појачају питања о америчкој подршци рату која ће се сигурно наметнути у жестокој изборној години.

Американци очекују сучељавање између Џоа Бајдена, који је оживео западну алијансу и који је најважнији спољни сарадник Украјине, и бившег председника Доналда Трампа, скептика НАТО-а који је обећао да ће окончати рат за 24 сата, вероватно под Путиновим условима.

Чак и ако Трамп не буде кандидат републиканаца смањење јавне подршке рату могло би да наштети Бајдену.

Због тога из политичких али и стратешких разлога постоји огроман притисак да дуго најављивана контраофанзива Украјине овог лета да оствари значајне продоре на бојном пољу. Међутим, тога и даље нема.

Амерички Си-Ен-Ен- позивајући се на изјаве четворице званичника из Вашингтона објавио је извештај у коме се наводи да је мало вероватно да ће Украјина успети да промени ток рата.

Западни званичници све „отрежњујуће” наводе процене о способности украјинских снага да поново заузму значајну територију, потврдила су Си-Ен-Ен-у четири висока америчка и западна званичника, који су упознати са најновијим обавештајним подацима.

„Видећемо још у наредних неколико недеља, да ли постоји шанса за напредак. Али да Украјинци заиста постигну напредак који би променио равнотежу на фронту, мислим да је то крајње, врло мало вероватно“, рекао је високи западни дипломата за Си-Ен-Ен.

За неуспех на фронту Украјинци криве Русе који су се добро укопали, изградили ровове, поставили минска поља и нису напустили положаје када су украјинске снаге у “бредлијима” и “леопардима” кренули на њих.

Володимир Зеленски налази се у све тежој ситуацији јер са терена не стижу добре вести, западни савезници траже резултате а време ни њима ни Зеленском не иде на руку. У Америци се очекује жестока предизборна кампања а јесење кише и блато сигурно Украјинцима неће помоћи да напредују на фронту.

Пензионисани генерал-потпуковник Марк Хертлинг подсећа да  су „многи аналитичари веровали да Украјина не може да заустави Русију на почетку овог рата”, али су кијевске снаге доказале да су погрешили. Рат се и даље води. Генерал Хретлинг сматра да се офанзива одвија на огромном подручју, удаљености као између Вашингтона и Бостона и да Украјинцима треба још времена да остваре напредак.

„Постоји много грубих коментара о томе шта се тренутно дешава, али оно што Украјина ради је најтежа од свих мисија и потрајаће много времена“, рекао је Хертлинг.

САД су се обавезале да ће обновити суверенитет и територијални интегритет Украјине. Међутим, како време пролази све је извесније да се Русија неће повући са територија на истоку и југу Украјине, а дуготрајни рат, ипак, није у интересу Америке.

Хладни рат је створио Источну и Западну Немачку, Северни и Јужни Вијетнам и Северну и Јужну Кореју, а овај у Украјнини, без обзира колико се то чинило непријатно Украјинцима, вероватно ће резулирати стварањем некакве крње Украјине, тампон зоне између Русије и НАТО-а.

НАПРЕДЊАЦИ ИЗВИЖДАНИ ЈАКО: Народно незадовољство се шири никада јаче (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА