Најновије

ВРИ У НИГЕРУ: Сукоб све ближе и ближе

 Посреднички напори у Нигеру су у застоју, након што су вође јулског пуча одбиле да приме нови дипломатску мисију, док суседне земље које их подржавају апелују на Уједињене нације да спрече страну војну интервенцију.

Нигерска хунта ускратила је у уторак улазак заједничкој делегацији афричких земаља и Уједињених нација, опирући се притиску да се преговара уочи самита у четвртак, на којем ће главни регионални блок, Економска заједница Западне Африке Државе (ЕКОВАС), разговарати о могућој употреби силе.

Овај потез је развејао наде у дипломатско решење сукоба који прети да додатно дестабилизује западноафрички регион Сахела - један од најсиромашнијих на свету који је већ оптерећен низом државних удара и исламистичком побуном, оцењује Ројтерс. Суседне државе Мали и Буркина Фасо, којима такође владају војне хунте, обратиле су се писмом Савету безбедности УН у коме траже да се спречи било каква оружана акција против Нигера, оценивши да би то довело до „непредвидивих” последица и довело до распада ЕКОВАС-а. „Прелазне владе Буркине Фасо и Република Мали апелује на примарну одговорност Савета безбедности... да употреби сва средства која су му на располагању да спречи оружану акцију против једне суверене државе”, наводи се у писму које су потписали шефоди дипломатија обе земље.

Они су додали да су привржени налажењу решења кроз дипломатију и преговора, али нису изнели детаље, додаје Ројтерс. Мали и Буркина Фасо су раније обећали да ће доћи у помоћ одбрани Нигера, ако ЕКОВАС интервенише, напомињући да би то сматрали објавом рата и против њих. Амерички државни секретар Антони Блинкен је касно у уторак разговарао са свргнутим председником Нигера Мохамедом Базумом и навео да Вашингтон улаже сталне напоре да се пронађе мирно решење кризе. „САД понављају позив на хитно ослобађање Базума и његове породице”, објавио је он на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер. Базум се налази у својој резиденцији, где је затворен још од 26. јула, кад је избио пуч. Председник Нигерије и председавајући ЕКОВАС-а Бола Тинубу увео је више санкција према ентитетима и појединцима укључени у пуч, рекавши да су све опције још увек на столу. Из ЕКОВАС-а су раније поручили да би употреба силе била последње средство, ако пучисти не одступе и не ослободе Базума. Министри одбране земаља тог блока су већ договорили могући план војне акције, које би шефови држава требало да размотре на свом самиту у Абуџи, престоници Нигерије, преноси Танјуг.

НАПРЕДЊАЦИ ИЗВИЖДАНИ ЈАКО: Народно незадовољство се шири никада јаче (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА