Најновије

ЕРДОГАНОВА ШАМАРЧИНА ЗАПАДУ: Правац на територију Русије

Лидери Русије и Турске састаће се на територије Руске Федерације, казао је Песков

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган састаће се у понедељак 4. септембра у Сочију, потврдио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Састанак ће бити организован у подне, додао је.

Турски медији су раније јављали да ће се састанак руског и турског лидера десити пре самита Групе 20 у Индији, тачније у понедељак 4. септембра, а портпарол Кремља је то потврдио.

Турски председник намерава да, током планираних разговора са руским колегом, предложи обнављање мировних преговора о Украјини како би се постигао превремени прекид ватре, рекао је раније извор у администрацији турског лидера, преносе "РИА Новости".

"Турски председник ће понудити своје посредовање у решавању сукоба, истичући да у рату нема победника, а да у мировним преговорима нема губитника", рекао је извор.

Анкара се, према његовим речима, залаже за прекид ватре и почетак преговора, а Ердоган је "једини светски лидер" који ужива "искрено поверење" Путина и Зеленског. Одржава контакт са обојицом и "чини све да у региону завлада мир", додао је.

Биће речи и о Споразуму о житу, пре свега због безбедности у Црном мору, која је угрожена, након што је Русија напустила споразум, пренеле су турске новине "Сабах".

Између Москве и Анкаре није дошло до захлађења односа, државе настављају активну сарадњу, настављају се преговори о Споразуму о житу, рекао је раније главни саветник Ердогана, преноси ТАСС. 

Састанку лидера претходио је састанак шефова дипломатија Русије и Турске, Сергеја Лаврова и Хакана Фидана који је организован јуче у Москви. 

Лавров је том приликом истакао да је Русија спремна да обнови Споразум о житу онда када Запад са речи пређе на дела и испуни захтеве Руске Федерације из тог споразума.

"Чим свака ставка садржана у Меморандуму Русија-Ун буде испуњена, вратићемо се испуњавању дела споразума", прецизирао је Лавров.

Током састанка са колегом Фиданом било је речи и о ситуацији у Украјини, казао је Лавров и нагласио да је турској страни објашњено због чега је "ултимативна 'формула мира' украјинског председника Владимира Зеленског неостварива".

ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ АМЕРИЧКИХ ПУКОВНИКА: Запад хоће да Кијев пропада, да им Руси руше све живо

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА