Најновије

Нова књига Вука Драшковића: Злочин и казна сарајевског снајперисте

Ново из Лагуне

Фото: Лагуна

Најновији роман Вука Драшковићев „Монах Хокај“ затвара круг започет „Ножем“ и представља неустрашиву и бескомпромисну анализу прошлости која руши зидове догматизма и осветљава мрачне закутке историје.
 
У самом језгру Драшковићевог литерарног подвига јесте злочин и казна сарајевског снајперисте, а призори из романа чине својеврсни калеидоскоп великих имена попут Достојевског, Толстоја и Сарамага, чији су духови присутни попут сенки. Аутор се храбро бори с богохулним истинама и извитопереним лажима у нашем времену и простору.

Како каже Драшковић, „Хокај суди Хокају. Судница је у пустом планинском селу у Херцеговини, а судија је некадашњи снајпериста Хокај, српско Око соколово, који за почињене злочине у Сарајеву суди себи самоме.

Био је млади и даровити професор историје. Удба га је мобилисала у снајперисте, а Црква га замонашила, да избегне суђење у Хагу, и крила га по Црној Гори и Украјини. Од болног покајања и кривице за толике смрти, нико Хокаја није могао сакрити ни спасити.


Он суди себи три деценије после својих првих снајперских хитаца. Нема, међутим, никога на свету који ће да суди и пресуди данашњим српским Луциферима, који милионе људи, свакодневно, убеђују да деведесетих, кад је Хокај убијао, ништа није било како је било, и да ништа није ни како данас јесте. У њиховим гејзирима лажи дави се истина. У њиховим националним ’победама’ зачињу се нови порази и ново Зло.“

 

Драшковић не само да пише историју, већ је и њен ковач, обликујући је у ново рухо. Као вишедеценијска жртва сатанизовања и покушаја убиства, према речима Љиљане Шоп, аутор је „све уверенији да отварања архива и обелодањивања истина о злочинима и починиоцима на овом тлу никада неће бити“, па је историји одузео титиулу учитељице живота и доделио је књижевности, као и моћ да разоткрије истину.

„Монах Хокај“ можете пронаћи од уторка 5. септембра у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари, на сајту, као и на киосцима.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА