Најновије

ЛУДИЛО У КИЈЕВУ СЕ НАСТАВЉА: Зашто Зеленски рачуна на Трампа

Украјински лидер је почео да сумња у искреност западних партнера који тврде да ће увек подржавати земљу, Тражи ли нове, сигурније партнере

Зеленски не крије забринутост око помоћи Кијеву. Његово смањење могло би да створи ризике за Запад, рекао је он у интервјуу за Тхе Ецономист. Зеленски је упозорио и на непредвидиву реакцију украјинских миграната у Европи на чињеницу да је њихова земља напуштена.

Владимир Зеленски не жели ни да размишља о дуготрајној конфронтацији, а камоли да прича о томе Украјинцима, јер многи његови суграђани и даље сањају о брзој победи. Међутим, он се управо за то изнутра спрема. „Морам бити спреман, мој тим мора бити спреман за дуг рат, а емотивно сам спреман“, рекао је украјински председник у интервјуу за „Ецономист” на маргинама међународне конференције Иес („Јалта Еуропеан Стратеги“) у Кијеву. 

Сам Зеленски је миран, уздржан и суморан. Пре само годину дана атмосфера је била напета и у ваздуху се осећала еуфорија: сви паметни телефони у просторији су прштали од вести о томе како су украјинске оружане снаге истерале руске трупе из области Харков.

Ове године атмосфера је потпуно другачија. За три месеца своје контраофанзиве, Украјина је постигла само скромне успехе на кључном јужном правцу у региону Запорожја, где украјинске оружане снаге покушавају да пресеку Путинов копнени коридор ка Криму. Питање колико ће то трајати и да ли ће бити успешно мучи западне лидере. Они настављају да нуде охрабрујуће разговоре и обећавају да ће подржати Украјину „колико год буде потребно“.

„Контраофанзива Оружаних снага Украјине неће имати срећан крај, изјавио је Зеленски у интервјуу за ТВ „Си-Ен-Ен“.

КАКО ИХ САМО ЖУЉА И ИЗАЗИВА СТРАХ: Путинов састанак улио западу и Американцима страх у кости

„Сви ми желимо успех, срећан крај, кад је у питању контраофанзива. Ово није филм са срећним крајем, неће бити срећног краја, изгубили смо много људи“, признао је украјински лидер.

Али бивши глумац Зеленски је веома свестан публике и приметио је да је расположење неких партнера већ почело да се мења. „Имам интуицију, читам, чујем и видим њихове очи. Кажу: „С тобом смо заувек. Али видим да саговорника нема, није са нама“, рекао је Зеленски на енглеском, који говори све течније.

Он шири руке у знак разочарања. Неки партнери можда виде недавне борбе Украјине на бојном пољу као прилику да је ставе за преговарачки сто са Русијом.

Али сада није прави тренутак, јер Путин мисли потпуно исто, каже Зеленски.

КИЈЕВ САЗНАО ШТА МОСКВА СПРЕМА? Креће други круг мобилизације у Русији?

Одговарајући на притужбе Запада о спорости офанзиве, Зеленски је истакао њену изузетну опасност. Морамо пронаћи баланс између освајања што веће територије, с једне стране, и спасавања што већег броја живота, с друге. Војници морају да смање ризике на сваки могући начин: да спроведу темељно извиђање, користе дронове и избегавају директне сукобе. Према његовим речима, украјинске оружане снаге би изгубиле „хиљаде“ живота да су следиле савет да у пробој убаце много више војника.

Истовремено, украјински председник је веома свестан ризика за своју земљу ако Запад почне да смањује економску подршку. Страдаће не само привреда Украјине, већ и њена војна кампања. Стога је Зеленски отворено изјавио: „Ако нисте са Украјином, онда сте са Русијом, а ако нисте са Русијом, онда сте са Украјином. А ако нам наши партнери не помогну, онда ће помоћи Русији да победи. То је све". Он је и даље убеђен да је најбољи начин да се „владе убеде и убеде да су на правој страни да се на њих утиче преко медија“.

„Људи читају, дискутују, доносе сопствене одлуке и захтевају“, објашњава он. Јавно мњење је у првим данима сукоба убедило политичаре да повећају испоруке оружја Кијеву. Смањење те помоћи, тврди он, не би наљутило само Украјинце већ и западне гласаче. Почеће да се питају чему је све ово настојање.

„Људи неће опростити својим лидерима ако изгубе Украјину“, нагласио је Зеленски.

Ако Путин очекује да ће успети да тријумфује после победе Доналда Трампа на америчким председничким изборима 2024. године, онда се вара. Према Зеленском, Трамп „никада“ неће подржати Путина: „Јаки Американци то не раде“. И очекује да ће Џо Бајден наставити својим садашњим курсом ако буде поново изабран. („Да ли заиста желе понављање Авганистана?“). И нада се да ће Европска унија не само наставити своју помоћ, већ ће и ове године започети преговоре о пријему Украјине у чланство. „Ово ће подржати морал Украјине и дати људима енергију“, сматра Зеленски.

Смањење помоћи Украјини само ће продужити сукоб, тврди Зеленски. И, поред тога, Запад ће добити нове ризике у позадини. Немогуће је предвидети како ће милиони украјинских избеглица у европским земљама реаговати на чињеницу да је њихова земља издана. Углавном, Украјинци су се „понашали достојанствено“ и „веома су захвални“ онима који су их склонили, сматра он. Неће заборавити ову великодушност. Али ако Европа „сатера ове људе у ћошак“, то се неће добро завршити.

Иначе, на светло дана излазе обавештајни подацима о контактима Зеленског и Трампа у последње време. Они су се сретали у време Трамповог мандата, али размена мишљења ове двојице говори да Украјинац жели да се „обезбеди“ у случају да се Трамп врати у Белу кућу.

Међутим, дуг рат на исцрпљивање биће раскрсница за Украјину. Земља ће изгубити још више људи – и на првој линији фронта и због емиграције. Мораћемо да преведемо привреду на потпуно војну основу. И влада ће ту перспективу морати да отворено саопшти својим грађанима, сматра Зеленски, не прецизирајући како.

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА