Најновије

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Објављен услов за мировне преговоре

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да ц́е Украјина највероватније започети мировне преговоре тек када јој понестане ресурса и да ц́е искористити сваки потенцијални прекид непријатељстава да се поново наоружа уз помоц́ Запада.

Рат је изазвао хаос у деловима источне и јужне Украјине, убивши или рањавајуц́и стотине хиљада људи и изазвавши највец́и прекид у односима Русије са Западом од Кубанске ракетне кризе 1962. године.

Путин је, говорец́и на економском форуму у руском пацифичком лучком граду Владивостоку, рекао да је украјинска контраофанзива против руских снага до сада пропала и да је украјинска војска претрпела велике губитке.

„Желе да гризу више него што могу“

„Имам утисак да желе да загризу колико год могу и да онда, када им ресурси буду близу нуле, постигну прекид непријатељстава и започну преговоре како би обновили своје ресурсе и повратили своју борбену способност“, рекао је Путин.

Путин је додао да су га многи потенцијални посредници питали да ли је Русија спремна да престане да се бори, али је рекао да Русија тешко може да престане да се бори када је суочена са украјинском контраофанзивом.

Да би било шансе за разговоре, рекао је Путин, Украјина би прво морала да укине своју самонаметнуту законску забрану мировних преговора и објасни шта жели. „Онда ц́емо видети“, рекао је Путин.

Русија контролише мање од 20% територије Украјине

Русија контролише око 18 одсто територије Украјине, укључујуц́и Крим који је анектирала 2014. и делове источне и јужне Украјине над којима је преузела контролу 2022. Украјина покушава да поврати део те територије неколико месеци, а неке је поново преузела. села, али тек треба да постигне значајне територијалне добити.пробој против јако утврђених руских линија на којима је постављено на хиљаде мина.

Украјина каже да нец́е стати док и последњи руски војник не буде избачен из њене земље. Запад каже да жели да помогне Украјини да победи Русију — циљ који званичници Кремља кажу да је нереалан сан.

„Сваког дана 1.000-1.500 Руса добровољно иде у војску“

Путин је рекао да је одлука Запада да Украјини испоручи касетне бомбе и муницију са осиромашеним уранијумом злочин, али иако такве испоруке могу продужити рат, нец́е променити његов крајњи исход.

Он је такође критиковао одлуку Запада да Украјини испоручи Ф-16. Упитан да ли Русија треба да уведе нову обавезну мобилизацију, Путин је рекао да сваког дана 1.000 до 1.500 Руса потписује уговоре за добровољно служење војног рока.

Током протеклих шест или седам месеци, 270.000 људи је потписало такве уговоре, рекао је Путин - нешто мање од 280.000 цифара које је саопштио бивши председник Дмитриј Медведев раније овог месеца.

Руске специјалне снаге ушле дубоко у Украјину и врше масовне диверзије

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА