Најновије

ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ВЕЛИКИХ СИЛА, НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Тајван уочио 22 кинеска војна авиона у близини својих обала

Тајван је данас саопштио да је уочио 22 кинеска војна авиона и 20 пловила у близини својих обала током претходна 24 сата.

Фото: Принтскрин

Министарство одбране Тајвана саопштило је да је 13 кинеских војних летелица данас прешло средишњу линију Тајванског мореуза, пренео је АП.

Кинеска поморска формација, предвођена носачем авиона „Шандонг” прошла је у понедељак на око 110 километара од југоистока Тајвана и ушла у западни Пацифик ради војне вежбе, саопштило је тајванско министарство одбране.

Очекује се да ц́е вежбе симулирати нападе авиона, подморница, ратних бродова и копнених снага, јавили су кинески државни медији.

„Период од јула до септембра ове године био је врхунац вежби Комунистичке партије Кине”, рекао је на конференцији за новинаре помоћник заменика начелника Генералштаба за обавештајне послове Министарства одбране Тајвана генерал-мајор Хуанг Вен-Чи.

Он је истакао да постоје активности кинеских ратних бродова у водама око Тајванског мореуза, као и у различитим областима Јужног и Источног кинеског мора.

Хуанг је рекао да ће тајванска војска наставити да прати кретање кинеских ратних авиона и ратних бродова.

„Шандонг” је учествовао у кинеским војним вежбама у близини Тајвана у априлу, у у западном Пацифику, а такође је пловио кроз Тајвански мореуз у јуну.

Амерички и канадски ратни брод пловили су у суботу кроз Тајвански мореуз, што је друга таква заједничка мисија од јуна и поклопило се са одржавањем самита Г20 у Индији.

Кина је у последње време појачала војне активности у близини Тајвана, саопштавајући да реагује на оно што назива „дослухом” између Тајпеја и Вашингтона, преноси Танјуг.

Руске специјалне снаге ушле дубоко у Украјину и врше масовне диверзије

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА