Најновије

СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Американци брутално понижавају и власт и опозицију

Председник Нове српске демократије и представник коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић изјавио је да је порука специјалног изасланика САД Габриејла Ескобара да за њих нема места у новој влади Црне Горе порука пре свега председнику Јакову Милатовићу.

"Чим је Милатовић у Скопљу дао изјаву да ће Црна Гора, без мешања са стране направити владу, уследила је ова порука", указује Мандић.

Најпре је направљена медијска порука јуче, када је направљена најава да ће се Милатовић у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН суочити са непријатним разговорима.

"Порука је – немојте ви да мислите својом главом, немојте да имате осећај да сте држава, ви морате да урадите беспоговорно све што вам кажемо", каже Мандић.

Напомиње да су у питању језиве формулације и да Ескобар греши у два питања. Најпре је погрешно сматра да ЗБЦГ није представник Срба у Црној Гори, а друга погрешна изјава је да је та коалиција антизападна.

"То говори о великој необавештености. Прво, наша коалиција није странка, него коалиција две политичке организације које се баве правима и положајем српског народа", указује Мандић.

Друга погрешка је у томе што у програму и НСД и ДНП-а стоји опредељеност за улазак Црне Горе у Европску унију.

"Такође, ми смо прихватили оно што је Спајић навео као програмске принципе владе. И једна, и друга странка нису антизападне, као што каже Ескобар, што се види из наших програмских начела и онога што смо прихватили као принципе мандатара", каже Мандић.

Што се тиче чланства Црне Горе у НАТО-у, Мандић каже да када би се сутра организовао референдум о изласку Црне Горе из Алијансе, читав српски народ да гласа, не би био довољан број за то.

"То није тема којом би се бавила влада која има више важнијих проблема", каже Мандић и додаје да су свакако саопштили да ће ставити мораторијум на те теме.

Он је изнео информацију да Ескобар завршава своју каријеру изасланика и да ће ускоро завршити као амбасадор на Балкану.

"Овај његов став као да је писао неко из Подгорице, ко жели да се формира влада тако да се ДПС врати преко сателита, а у другом кораку да ДПС у пуном капацитету уђе у ту владу", упозорава Мандић.

 

Као пример Спајићу наводи то што када су рушили владу Здравка Кривокапића у којој је био и Спајић и успостављали владу Абазовића, нису ни мало били благи према актуелном мандатару.

 

"Оно што поштујем код Абазовића је то што није пристао да буде лутка у њиховим рукама, али су онда сменили његову владу", наводи Мандић.

На оптужбе о умешаности Србије одговара контрапитањем, када би нешто овако изјавио Вучиић и додаје – никада.

Напомиње да њему, Милану Кнежевићу, Вучић никада не би нешто наредио, нити би они одговорили "разумем", док ће након Ескобарове изјаве читав невладин сектор у Црној Гори и поједине партије одмах прихватити то што каже представник Вашингтона.

"То што смо ми српске политичке организације и што ми као припадници српског народа нећемо никада учинити ништа против већинског нашег народа је чин патриотизма и одговорности, а не чин послушништва", проучио је Мандић.

Ескобар: Притисак Србије

Габријел Ескобар, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан, изјавио је да посвећеност европском путу, чланству у НАТО-у и борби против корупције не испуњава свака странка у политичком спектру у Црној Гори.
 
Он је додао да верује да председник Милатовић и мандатар Спајић деле те циљеве и да би требало да саставе владу од странака за које верују да ће их испунити.
 
Постоје, међутим, неки наративи који веома одмажу, истакао је Ескобар у интервјуу за "Глас Америке".
 
"Један је да би искључивање највеће антизападне странке било противно вољи народа. То није тачно. Вољом народа се бирају појединачне странке, а на мандатару је да утврди како ће саставити владу. Други је да би се искључили гласови етничких Срба. Рекао бих да ни код једне од странака с којима мандатар Спајић жели да формира владе не постоји антисрпско расположење. У ствари, приличан број има значајан део бирача који су етнички Срби", навео је Ексобар.
 
Он је додао да постоји најмање једна странка која каже да је спремна да прихвати било коју спољнополитичку одлуку владе, ако им Београд то дозволи.
 
"То је суштински недемократски и неприхватљиво - идеја да би један део коалиције контролисала страна влада и да би тај део био више лојалан лидеру стране земље, а не премијеру или црногорским бирачима", казао је Ескобар.
 
На питање како би САД реаговале када би коалиција "За будућност Црне Горе" била део владе, Ескобар истиче да је било "много препорука, не бих рекао захтева, већ препорука из САД, Европске уније, Велике Британије и чак и НАТО-а да би Црна Гора требало да избегне да у своју коалицију уведе анти-НАТО, антизападну политичку странку која је и против Европске уније".
 
"Ако Црна Гора то уради, онда бира да прихвати притисак друге земље у односу на препоруке трансатлантске заједнице. Не мислим да је сада потребно размишљати о томе шта би се после догодило. Црна Гора је веома чврста и добра НАТО чланица и савезница и очекујемо да то настави и даље", оцењује специјални изасланик САД.
 
Он је навео да постоји притисак унутар странака, са свих страна, на то како би требало формирати владу.
 
"Наше охрабривање је веома отворено и јавно. И наша очекивања су веома јасна грађанима Црне Горе. Нисам сигуран да су неки људи, који врше притисак да друга странка уђе у владу, толико транспарентни и отворени о томе зашто је желе у влади", оценио је Ескобар.
 
Прочитајте ОВДЕ о Путиновим порукама
 
Извор: Раша Тудеј 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА