Најновије

САМО ИМ ЈЕ ТО ОСТАЛО: Кијев пребацује сукоб у Русију

Бес­пи­лот­на ле­те­ли­ца уда­ри­ла је у не­бо­дер у по­слов­ној че­твр­ти Мо­скве, из­ја­вио је ју­че гра­до­на­чел­ник глав­ног гра­да Ру­си­је и до­дао да је про­тив­ва­зду­хо­плов­на од­бра­на обо­ри­ла не­ко­ли­ко та­квих ле­те­ли­ца. „Про­тив­ва­зду­хо­плов­на од­бра­на обо­ри­ла је не­ко­ли­ко дро­но­ва у по­ку­ша­ју кре­та­ња ка Мо­скви. Јед­на од тих ле­те­ли­ца уда­ри­ла је у не­бо­дер ко­ји је већ био ме­та та­квог на­па­да”, из­ја­вио је гра­до­на­чел­ник Сер­геј Со­бја­нин на „Те­ле­гра­му”, ја­вља АП, пре­но­си Бе­та.

Оште­ће­на је фа­са­да на 21. спра­ту ку­ле у Мо­сква Си­ти­ју, раз­би­је­на су ста­кла на по­вр­ши­ни од 150 ква­драт­них ме­та­ра. Порт­па­рол­ка Ми­ни­стар­ства спољ­них по­сло­ва Ру­си­је Ма­ри­ја За­ха­ро­ва упо­ре­ди­ла је укра­јин­ске на­па­де дро­но­ви­ма на Мо­скву с те­ро­ри­стич­ким на­па­ди­ма на Њу­јорк 2001. го­ди­не. Оце­ни­ла је да је ме­то­до­ло­ги­ја тих на­па­да иста и об­ја­сни­ла да је ком­плекс Мо­сква Си­ти ци­вил­ни обје­кат, у ко­јем се на­ла­зи не са­мо по­слов­ни цен­тар, ве­ћи и ве­ли­ки број ста­но­ва, као и ад­ми­ни­стра­тив­не ци­вил­не згра­де, ко­је не­ма­ју ни­ка­кве ве­зе с вој­ском.

„На­пад дро­но­ви­ма на Мо­скву по­ка­зу­је да се ру­ска пре­сто­ни­ца убр­за­но на­ви­ка­ва на рат ко­ји ће пре­ћи на ру­ску те­ри­то­ри­ју”, ка­же са­вет­ник ше­фа ка­би­не­та пред­сед­ни­ка Укра­ји­не Ми­ха­ил По­до­љак, ја­вља Уни­јан, а пре­но­си Тан­југ.

Ми­ни­стар­ство од­бра­не Ру­си­је са­оп­шти­ло је ју­че да су три укра­јин­ска бес­по­сад­на чам­ца по­ку­ша­ла на­пад на па­трол­не бро­до­ве цр­но­мор­ске фло­те ко­ји па­тро­ли­ра­ју у ју­го­за­пад­ном де­лу Цр­ног мо­ра, 340 ки­ло­ме­та­ра ју­го­за­пад­но од Се­ва­сто­по­ља.

Укра­јин­ски ми­ни­стар уну­тра­шњих по­сло­ва Игор Кли­мен­ко твр­ди да је прек­си­ноћ осу­је­ћен по­ку­шај упа­да ру­ске ди­вер­зант­ске гру­пе на се­ве­ру те зе­мље.

Про­у­кра­јин­ски ста­нов­ни­ци Кри­ма „си­сте­мат­ски” на­па­да­ју ру­ске вој­не ба­зе Мо­ло­то­вље­вим кок­те­ли­ма, при­мо­ра­ва­ју­ћи Ру­си­ју да по­о­штри над­зор над по­лу­о­стр­вом, твр­ди укра­јин­ска вој­на оба­ве­штај­на слу­жба.

„Да би су­зби­ла от­пор, Ру­си­ја про­го­ни све ’сум­њи­ве’ лич­но­сти ко­је би мо­гле да бу­ду уме­ша­не у та­кве ин­ци­ден­те, ко­ри­сте­ћи ма­сов­не при­тво­ре и на­си­ље, а ве­ћи­на при­ве­де­них и ухап­ше­них су крим­ски Та­та­ри”, на­во­ди вој­на тај­на слу­жба Ки­је­ва.

Ми­ни­стар­ство спољ­них по­сло­ва Укра­ји­не по­зва­ло је ју­че на раз­го­вор ам­ба­са­до­ра Пољ­ске у Ки­је­ву због „не­при­хва­тљи­вих ко­мен­та­ра” Мар­ћи­на Пши­да­ча, са­вет­ни­ка за спољ­ну по­ли­ти­ку пољ­ског пред­сед­ни­ка Анд­же­ја Ду­де.

„То­ком са­стан­ка је на­гла­ше­но да су из­ја­ве о на­вод­ној не­за­хвал­но­сти Укра­ји­на­ца за по­моћ Пољ­ске не­и­сти­ни­те и не­при­хва­тљи­ве”, са­оп­штио је порт­па­рол Ми­ни­стар­ства спољ­них по­сло­ва Укра­ји­не Олех Ни­ко­лен­ко.

ИЛОН МАСК СПАСИО РУСЕ И РУСКИ БРОД! Залужни запенио од беса због...

Укра­јин­ски пред­сед­ник Во­ло­ди­мир Зе­лен­ски из­ја­вио је да би свет­ска по­моћ ње­го­вој зе­мљи би­ла до­вољ­на кад би се рат за­вр­шио, али док се то не до­го­ди не­што ће увек не­до­ста­ја­ти.

„Да ли је за Укра­ји­ну до­вољ­на свет­ска по­моћ? Ре­ћи ћу вам ово: да је рат за­вр­шен, би­ло би до­вољ­но. Све док рат тра­је ни­шта не мо­же би­ти до­вољ­но. То зна­чи да увек не­што не­до­ста­је. По­моћ је не са­мо оруж­је, то је и ин­фор­ма­тив­на по­др­шка и ху­ма­ни­тар­на по­моћ”, ре­као је укра­јин­ски пред­сед­ник у ин­тер­вјуу за „Гло­бо”.

Пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, по за­вр­шет­ку ра­та би­ће по­треб­на по­моћ за об­но­ву Укра­ји­не, ме­ди­цин­ску и пси­хо­ло­шку ре­ха­би­ли­та­ци­ју љу­ди, као и по­ли­тич­ка по­моћ.

НАЈЈЕЗИВИЈЕ ДО САДА: Ово је број ампутираних ногу украјинских војника (БРОЈКЕ)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА