Најновије

ХАОС У НИГЕРУ: Француски амбасадор и особље таоци у амбасади

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да је француски амбасадор у Нигеру Силвен Ит буквално талац у француској амбасади и да једе само војничке оброке.

Војска, која је збацила председника Нигера Мохамеда Базума и преузела власт 26. јула, наредила је протеривање француског амбасадора крајем августа након што је Париз одбио да испоштује ултиматум којим се захтева његов одлазак, јавила је телевизија БФМ.

Француска је наставила да се противи одласку свог амбасадора, тврдећи да нова влада није имала овлашћења да упути такав захтев.

– У Нигеру имамо амбасадора и дипломатско особље који су буквално таоци у француској амбасади – рекао је француски председник.

Амбасадор Силвен Ите „више нема могућност да излази, он је персона нон грата“, истакао је Макрон.

Упитан о могућем повратку амбасадора у Париз, председник Француске је рекао да ће урадити оно што се договори са председником Базумом јер је он легитимна власт и са њим разговара сваки дан.

Француска и даље сматра Мохамеда Базума легитимним председником Нигера.Емануел Макрон је 10. септембра нагласио да ће о могућем прераспоређивања француских снага стационираних у Нигеру бити одлучено само на захтев председника Базума.

Нова влада је одбацила споразуме о војној сарадњи са Француском и жели брзи одлазак око 1.500 француских војника присутних у земљи.

НАТО АГРЕСИЈА: Масовни злочин и варварска акција против Срба

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА