Најновије

ЈУНАК ИЗ ПРИШТИНЕ МЕЊА ПРИГОЖИНА! Познати генерал увелико на терену

Русија је почела другу фазу такозваног пројекта Африка и пронађена је замена за Јевгенија Пригожина који је погинуо у авионској несрећи.

Москва појачава присутност у Африци и жели што јаче да се позиционира у Либији и на Средоземном мору. Вол Стрит Журнал наводи да Москва жели да се нагоди са либијским побуњеничким вођом, генералом Калифом Хафтаром, коме поред политичке пружа финансијску и војну помоћ (наводно се на његовој страни бори и до 1.600 плаћеника Вагнера) у замену за војно коришћење две важне либијске луке на Средоземном мору - Тобрука и Бенгазија.

То су луке велике пропусне моћи и само су око 650 километара удаљене од грчке и италијанске обале, важних чланица НАТО-а, а Руси иначе имају и војну базу у сиријској луци Тартус.

Занимљиво је да је руски председник Владимир Путин у посету Хафтару и шефу војне ловце у Буркини Фасо Ибрахиму Траореу послао заменика руског министра одбране, генерала Јунус-Бека Јевкурова, бившег председника руске републике Ингушетије.

Врло је симболично да се догодило дан пре погибије Јевгенија Пригожина, шефа Вагнера, а може се рећи да је Путин заправо Јевкурова именовао својим новим личним губернатором за Африку.

С обзиром на све што се на глобалном нивоу дешава око рата у Украјини, Русија жели да оствари већи утицај у Африци како би покушала да оданде истине или ограничи утицај Запада, али и придобије афричке земље на своју страну у међународним односима и институцијама.

За Русе је такође важан и енергетски и минерални потенцијал тих држава.

КИЈЕВ БИ ДА ХАПСИ СРБЕ! Стигла жестока претња из Украјине

Јевкуров је послат у Африку да преузме Пригожинове послове, али и да готово шест хиљада плаћеника распореди по другим групама које долазе на смену расформираног Вагнера.

Уз Јунус-Бека Јевкурова био је и Константин Мирзојанц, бивши командант једне од руских специјалних јединица, сада водећи човек приватне војске Редут који би требало да постане Вагнер након Вагнера, а за који независни руски портал гулаг.ру тврди да су јој „спонзори“ „главни Путинови олигарси и финансијери Кремља Генадиј Тимченко и Олег Дерипаска.

ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО НА СТОЛУ - АЛАРМИ ПОПАЉЕНИ: Русија напада Пољску, Америка брани, Бајден побеђује

Портал блокнот.ру наводи да Кина спроводи искључиво привредну експанзију у Африци, без уплитања у политику, док је Русија, коју је представљао Пригожин, створила потпуно другачији модел нудећи афричким елитама неограничену моћ која би се темељила на руском оружју у замену за преузимање контроле над природним ресурсима афричких земаља.

Азербајџански портал хаккин.аз пак тврди да се вагнеровци, којих на Блиском истоку и у Африци има најмање око шест хиљада, сада окупљају у нову војну „агломерацију“ под кодним именом Руски експедицијски корпус, надзор над њим и над пословном страном Вагнера (Пригожин је био власник или сувласник рудника злата и уранијума те нафтних и плинских поља по афричким државама и у Сирији) преузима баш генерал Јевкуров.

Стога није на одмет приметити да су Јевкуров и шеф Хунте Буркине Фасо, између осталог, како наводе руски медији, разговарали и о сарадњи у сфери нуклеарне енергије.

Вол Стрит Журнал пише да се очекује да ће ускоро америчка дипломатска и војна мисија посетити Либију како би извршио притисак на Хафтара да „откаже“ Вагнерове плаћенике и подстакне га на уједињење своје побуњеничке војске с онима који подржавају Запад.

Очекује се да ће бити први човек америчке команде за Африку Мајкл Ленгли и амерички специјални изасланик за Либију Ричард Норланд одвојено састати са Хафтаром и Абдулом Хамидом Дбеибахом, шефом владе са седиштем у Триполију, коју признаје већина међународне заједнице.

Вол Стрит Журнал у својој анализи сматра да је Запад у дефанзиви у Африци тако Камерун Хадсон, члан америчког тима за Судан, каже да су Руси све агресивнији у ширењу свог утицаја на Африку, а САД само покушава да их обузда. Аналитичари кажу и да би руски напредак омогућио контролу Москве над кључним енергетским коридорима који би могли да послуже као алтернатива властитом снабдевању Европе.

То би такође, према наводима портала, омогућило Кремљу да прошири своју глобалну конфронтацију са Западом. Због свега тога и НАТО је појачао своју присутност у Средоземљу.

Не, Јевкуров, пишу независни руски медији, не намерава да стане само у Либији и Буркини Фасо те се ускоро може очекивати и једна његова обимна афричка турнеја, од скорог месеца дана, током које би посетио чак десетак држава, међу којима су Алжир, где било је много совјетских војних саветника, затим Ангола, ДР Конга, Етиопија, Судана, Малија, Централноафричке Републике, Нигерија, Мадагаскара и Кеније.

Генерал Јунус Бек Јевкуров познат је као командант специјалне јединице која је тајно улетела на КиМ и припремила терен за долазак руских снага на аеродром Слатина у Приштини јуна 1999. године.

Јевкуров је завршио руску (совјетску) престижну војну академију, као и Хафтар, а поред тога је и муслиман, што му је додао плус у комуникацији с оним снагама у Африци са којима Кремљ жели да оствари партнерске односе и наметне свој „поглед на рат” у Украјини.

Русији су потребни савезници у тренутку када је све изолација на међународној сцени, а према наводима Вол Стрит Журнала потребна су јој и средства за све оскуднију благајну. Рат и одржавање социјалног мира у самој Русији много кошта.

Амерички портал наводи да Русија упркос својим добрим односима с Турском помаже Хафтару баш у борби против фракције које подржава Анкару.

Јевкуров је тако током посета пристао на руску помоћ Хафтару у резервним деловима и поправкама, али и понудио ремонт његових застарелих ваздухоплова из совјетског времена. Наиме, источна Либија, подручје које контролише Хафтар, витална је за транзит руских летелица које лете из Русије или Сирије у подсахарску Африку. Многи руски и западни аналитичари и дипломате сматрају да распоређивање Вагнерових и других плаћеника у Малију и Централноафричкој Републици не би било могуће без приступа Хафтаровим аеродромима.

ГОРИ ХАРКОВ - ВЕЛИКО ГРАНАТИРАЊЕ! Оружане снаге Украјине се вратиле у део Бахмута (ВИДЕО)

Курир.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА