Најновије

КИЈЕВ БИ ДА ХАПСИ СРБЕ! Стигла жестока претња из Украјине

Горану Петронијевићу, Горану Шимпраги и Срђану Перишићу Амбасада Украјине у Србији запретила је "привођењем правди" и санкцијама због тога што су као посматрачи учествовали на изборима у Доњецку и Запорожју

Амбасада Украјине у Србији најавила је да ће београдски адвокат Горан Петронијевић, Горан Шимпрага и проф. др Срђан Перишић сносити последице јер су учествовали као међународни посматрачи на недавним изборима у областима које су после референдума ушле у састав Руске федерације.

Регионални и општински избори одржани су од 8. до 10. септембра у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области, као и на Криму и граду Севастопољу. Према листи коју су објавили Украјинци, српски посматрачи били су у Доњецку и Запорожју.

За украјинску амбасаду у Србији то су "лажни избори РФ на привремено окупираним територијама", како је наведено у саопштењу које је објавио београдски "Блиц". Деловање тројице посматрача држављана Србије, како се додаје, није само "против Украјине, већ и нарушава међународно право, дакле усмерено је против територијалног интегритета и суверенитета саме Србије".

Наводи се да ће они бити "приведени правди", као и да ће се тражити "увођење нових међународних санкција умешанима", што су претње које се не односе само на тројицу Срба, већ и на све који су учествовали у изборима, како је то објаснила Амбасада Украјине у саопштењу.

Петронијевић, Шимпрага и Перишић осванули су и на "црној листи" коју је на друштвеној мрежи Икс објавила трансродна портпаролка украјинске војске Сара Ештон Сирило.

У њеној објави наводи се да је реч о списку 34 не-руска држављана који су учествовали као посматрачи на изборима на "окупираној украјинској територији". Сара оцењује да је реч о "лешинарима" који се хране "патњом Украјинаца на окупираним украјинским територијама", док из дипломатског представништва у Србији поменуту тројицу називају "пропагандистима" чије "антиукрајинске и антисрпске активности дуго финансира Руска федерација". 

Проф. др Срђан Перишић каже за РТ Балкан да га не изненађује оваква реакција амбасаде и да је нешто слично и очекивао.

"Овај глобални сукоб чији смо сведоци разоткрива ко је где. Ја себе видим као представника Срба, нисам ничији представник, ја сам професор политичких наука, пријавио сам се као међународни експерт и отишао", објашњава Перишић.

Како каже, народ који живи у овим областима, а који је изашао први пут на изборе у саставу Русије, заслужује сву пажњу овог света па и међународних експерата по питању избора.

"Треба да виде да нису сами, да свет изван Запада њих гледа као образац како се супротставити управо том Западу и наметању њихове демократије за коју они сматрају да је универзална, што је потпуно погрешно. Не постоји универзална демократија, већ сваки народ, свака земља има свој израз демократије и то треба да подржимо", каже Перишић.

Руси у Доњецкој републици где је он био посматрач, како каже, желе мир, просперитет, своју будућност, али онако како су они то одлучили прошле године на референдуму.

ЗАПАД СЕ ЗАИГРАО: Неће стати док не осете нуклеарну експлозију

Осврћући се на део саопштења украјинске амбасаде у којем се посматрачима из Србије спочитава да својим активностима нарушавају међународно право и суверенитет Србије, Перишић каже да Украјина од 2014. године нема свој суверенитет, додајући да је те године управо Запад срушио Украјину као државу.

"Уложили су пет милијарди долара у Мајдан-револуцију и то се и не крије, то је и Викторија Нуланд изјавила. Уложили су толико новца да сруше политички и правни систем у Украјини и од тада Украјина као држава не постоји. Постоји безвлашће, прогон руског народа", рекао је Перишић.

КАДИРОВ У КОМИ И УМИРЕ? Стиже одговор за украјинску службу и све западне медије

Он додаје да је осамдесет одсто грађана Србије, а деведесет одсто Срба на Балкану на страни Руса и Доњецке републике у којој је био као међународни експерт.

"Нити сам кога угрозио, поготову не Србе или Србију, него сам напротив изразио став већине грађана Србије", истиче Перишић.

Коментаришући списак званичника украјинске војске, додаје да га такве ствари не плаше.

"Био сам у Запорошкој области као експерт који је посматрао референдум којим се Запорошка област вратила у састав Русије, био сам сада у Доњецку. И следећи пут ћу отићи, никога се не плашим", каже Перишић.

ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО НА СТОЛУ - АЛАРМИ ПОПАЉЕНИ: Русија напада Пољску, Америка брани, Бајден побеђује

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА