Најновије

ПОТПУНО ЛУДИЛО СТИЖЕ ИЗ ПОЉСКЕ: Издато преко 250.000 виза, превише спорних

Пољски медији наводе да је од 2021. године издато око 250.000 виза, свака за хиљаде, па чак и десетине хиљада евра, док премијер Морјавецки каже да се ради о стотинама спорних виза

Месец дана пре кључних општих избора, пољска владајућа националистичка странка Право и правда покушава да обузда скандал око наводне продаје пољских виза у којем су неки званичници отпуштени, а други ухапшени и оптужени због сумње да су примали мито у замену за издавање пољских виза.

Пољска влада се поноси својим строгим миграционим прописима, али сада су у срцу скандала тврдње да су њени радници у конзулатима широм света, посебно у Африци и Азији, давали пољске визе и приступ Европској унији за новац, пише "Политико".

Пољски медији наводе да је од 2021. године издато око 250.000 виза, свака за хиљаде, па чак и десетине хиљада евра.

Према неким извештајима, мигранти су користили пољске визе за више улазака да би путовали у Мексико, а затим ушли у Сједињене Државе. Опозициони лидер Доналд Туск оценио је ове догађаје као "највећи скандал 21. века у Пољској", наводи бриселски портал.

Пољско Министарство спољних послова у петак је раскинуло све своје уговоре са спољним компанијама за помоћ у обради виза, отпустило шефа правног одељења и одељења за усклађеност Јакуба Осајду и обећало да ће извршити ванредну ревизију конзуларног одељења у Варшави и пољским конзулатима широм света.

У саопштењу министарства покушавају да кривицу пребаце на опозиционог политичара Радослава Сикорског, који је обављао функцију министра спољних послова 2014. године, истиче се у тексту.

Заменик министра иностраних послова задужен за конзуларне послове, Пјотр Вавржик, неочекивано је смењен 31. августа, а није више ни посланички кандидат за Право и правду. Како се наводи, хоспитализован је у четвртак увече. Он није оптужен.

Пољске власти саопштиле су да је седам особа оптужено, а три су ухапшене због скандала.

Након Вавржиковог отпуштања, лист "Газета Виборша" известио је да се истрага фокусирала на систем у коме су грађани који нису из ЕУ наводно плаћали до 5.000 долара за пољску визу.

Визе за више улазака су такође одобраване Индијцима који су их користили да путују у Мексико желећи да пређу у САД. Неки од подносилаца захтева за визу су се представљали као боливудска филмска екипа, известио је новински сајт "Онет".

Наводи о продаји виза су велики проблем за владу која је део своје предизборне кампање изградила на "чврстој политици" према мигрантима, залажући се за изградњу зида дуж границе са Белорусијом како би спречила да људи илегално пређу у Пољску.

Владајућа странка Право и правда, такође, одржава референдум истог дана када су и избори на којима једно од питања критикује мигрантску политику ЕУ.

Влада инсистира да има проблем под контролом.

"Не постоји проблем илегалних имиграната у Пољској", рекао је премијер Матеуш Морјавецки окривљујући опозиционог лидера Доналда Туска да покушава да створи "алтернативну лажну реалност" и да политизује проблем у Министарству спољних послова .

"Неправилности у вези са неколико стотина виза, понављам, неколико стотина виза, идентификовали смо као део наших инспекцијских процедура. Пољске службе су предузеле одговарајуће мере и идентификовани су они за које се сумња да су прекршили закон", рекао је премијер.

Туск је недавно поставио питања владиним званичницима да појасне колико дуго су знали за све ово, које су размере и да ли је неко од њихових сарадника имао материјалну корист од тога.

ПЕНТАГОН НАЈАВЉУЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Ово је сигнал који говори много више од хиљаду речи

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА