Најновије

У ИТАЛИЈИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ: Приче о Косову и Метохији

На скупу КазаПаунда у Италији десничари из Србије причали о Косову и Метохији, што је изузетно засметало америчком Радију Слободна Европа.
Италија (Фото: Пиксабеј)

Италија (Фото: Пиксабеј)

Група десничара из Србије, укључујући Марка Гајиновића из београдског Клуба 451, гостовала је недавно на годишњем фестивалу италијанске ултрадесничарске организације "КазаПаунд".

Амерички Радио Слободна Европа у свом извештају о том скупу констатује да припадници италијанске крајње деснице већ годинама одржавају добре односе са групама из Србије са којима деле сличне вредности, али има проблем са дебатама које су организоване у граду Гросету у централној Италији на којима су Срби и Италијани "пласирали њихове тезе о Косову".

РСЕ је тако пронашао извесног Ђорђа Фрушонеа са Италијанског института за међународну политику који је рекао да већина италијанских ултраседничара не зна да нађе Косово и Метохију на карти Европе, али да се "заступање тезе о 'српском Косову' сматра антизападном позицијом која повезује ове групе".

Према његовим речима, за италијанске десничаре КиМ је место "одбране хришћанства од ислама и терориста".

Нарочит трн у оку РСЕ је била дебата "Косово: Рана у срцу Европе" и изјава Гајиновића да КиМ "вековима припада Србима" а да су Срби деценијама насилно потискивани са тог подручја. За амерички медиј, "мит" је да је КиМ икада било српско.

"Од једне сасвим српске земље где су сваки камен темељац клесали српски клесари, где су сваки манастир чували наши хероји, Косово је постало скоро страна земља", рекао је Гајиновић.

Оно што је нарочито "нажуљало" аутора текста на РСЕ је што Гајиновић није поменуо да је КиМ "вековима имало етнички разноврсно становништво, те да су се Словени доселили на то подручје у 9. или 10. веку, као и да су Албанци вековима присутни на Косову".

Исто тако, у тексту о скупу у Италији, где је на челу десничарска влада Ђорђе Мелони, РСЕ инсистира на "масовним ратним злочинима" које су Срби, наводно, починили на Косову и Метохији 1990-их, а да ни словца не посвећује албанским злочинима или прогону Срба. 

Међу говорницима на дебати био је и Франческо Клун, активиста "КазаПаунда", који је, између осталог, рекао да "право на самоопредељење на Косову сасвим сигурно немају Албанци, већ српски народ, јер му та земља припада миленијумима", што је изазвало згражавање РСЕ који "подсећа" да је тзв. "Косово" независна држава, игноришући чињеницу да га не признаје више од 100 земаља света, укључујући Србију.

Прочитајте ОВДЕ шта Сијарто каже о ЕУ и Космету 

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА