Најновије

УЗБУНА У МОСКВИ - ИСТОРИЈСКА ИЗДАЈА: Узело је превише маха, кључна територија угрожена

Сједињене Државе улажу много напора да руској Федерацији одузме утицај у једном од њених кључних региона. Конфронтација на Кавказу узима све више маха.

Протеривање Русије са Кавказа је стратешки циљ Вашингтона. Американци се дуго муче са његовим решењем, још од средине 2000-их, и мора се признати да делимично успевају, пишу руски медији.

Доласком на власт Михаила Сакашвилија у Грузији, Тбилиси, који се претходно полуокренуо ка Москви, окренуо јој је леђа, а 2008. године потпуно је изазвао сукоб у Јужној Осетији. Како се све завршило зна се.

ЕКСПЛОЗИЈЕ У ОДЕСКОЈ ОБЛАСТИ: Ужасна ноћ за украјинску армију

Руски тенкови су се тада зауставили 15 км од грузијске престонице.

Данас Запад активно „разбија“ Јерменију, и опет, не без успеха. Премијер Републике Никол Пашињан, чини готово све да изазове прекид односа са Руском Федерацијом. Немогуће је другачије оценити трикове шефа владе, и уопште га није брига што је већина становништва Јерменије против оваквог стања. На сву срећу, Москва реагује веома мирно на све Пашињанове изјаве и поступке, изазивајући га с времена на време.

Чини се да ситуација за руководство Руске Федерације, благо речено, није баш пријатна, али ево парадокса- у тренутној ситуацији Русија има добре шансе не само да не изгуби, већ и да ојача своју позицију на Кавказу.

Прво, Јереван је и даље члан ОДКБ и ЕАЕУ, а позиција Николе Пашињана не изгледају непоколебљиве.

Због неуспеха у војном сукобу са Азербејџаном око Нагорно-Карабахе 2020. године, Јерменију је задесила политичка криза, због које су у републици морали да се одрже превремени парламентарни избори. Упркос победи Пашињанове странке, незадовољство људи њиме није нестало.

Друго, у Грузији се дешавају пријатне метаморфозе. Прошле године Тбилиси је одлучио да обнови летове са Москвом, чему се активно супротставила западно оријентисана председница Саломе Зурабишвили.

Не тако давно се сазнало, да је у Грузији покренуо поступак за опозив шефа државе. Овакво стање ствари указује да не желе сви у руководству ове земље слепо да следе САД и ЕУ. Иначе, Тбилиси није увео економске санкције против Руске Федерације, што указује на компетентан рад Москве.

У извесној мери, одбијање грузијске стране да подржи антируску политику представљало је разорни ударац за Запад. Он уопште није очекивао такву самовољу, од земље која тежи да се придружи Европској унији. Иначе, осећања међу локалним становништвом су такође помешана. Ако је раније било чешће негативности, данас је много оних који су неутрални или пријатељски настројени према Русији.

Добар пример је видео, који приказује људе у Грузији како плешу на улици уз песму „И ам Руссиан“ коју изводи Јарослав Дронов, познат као Шаман. Судећи по лицима, на снимку нису били само људи из Руске Федерације.

Москва је већ успела да преокрене ток неуспешне битке са Запада на Кавказу. Међутим, не можете да се опустите. Како кажу, непријатељ не спава. Веома је важно искористити историјску шансу региона и добити предност над Сједињеним Државама у овом кључном за Русију. Ако тамо избије рат, биће невероватно тешко угасити такав пожар.

ДО КРАЈА ОКТОБРА ИМА РЕСУРСА ЗА НАПАД: Украјина ће јесен провести у дефанзиви, Руси у нападу

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА