Најновије

БАБУРИНУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗ У САРАЈЕВО: ''Никад нећемо заборавити да су животи руских добровољаца уткани у темеље Источног Сарајева''

Председник Међународне словенске академије наука, образовања, културе и уметности Сергеј Бабурин прихватио је позив из Сарајева да дође у тај град и да, у својству предавача, учествује на четвртом Евроазијском семинару о римском праву, заказаном за 14. и 15. септембар.

Сергеј Бабурин (Фото: Јутјуб)

Међутим, дан уочи почетка те међународне конференције његово учешће проглашено је непожељним и отказано. То му је саопштио организатор семинара (Правни факултету Сарајеву) у тренутку док је он, заједно с делегацијом Руске Федерације коју је предводио, био у посети Источном Сарајеву.

У разговору за Радио-телевизију Републике Српске (РТРС) Бабурин је потврдио да је обавештен да је „његово учешће на семинару отказано”, напоменувши да не зна ништа детаљније о томе.

„Али ја сам захвалан онима који су ме позвали да посетим Источно Сарајево и Републику Српску. Нисам био овде пет година”, рекао је.

Радио Слободна Европа (РСЕ) објавио је да је гостопримство Бабурину отказано тек након што је Бенјамина Карић, градоначелница Сарајева (покровитељ семинара), изјавила да „неће подржати” његово гостовање. Пре њеног оглашавања с Правног факултета су, како наводи РСЕ, потврдили информацију о гостовању Бабурина, уз предочавање програма из којег се јасно види да је он један од предавача.

Вест да су се на сарајевском Правном факултету предомислили и Бабурина прогласили „непожељним гостом”, објавили су сви сарајевски медији, представљајући га као „руског националисту који негира чињенице о рату у БиХ и велича Милорада Додика и Владимира Путина”.

Након што је и званично потврђено да је „отказано раније најављено предавање Сергеја Бабурина”, градоначелница Сарајева поново се огласила. На свом службеном фејсбук налогу објавила је да „оваj руски националиста који негира геноцид и опсаду (Сарајева), није добродошао и никада неће бити добродошао у институцију Града Сарајева”. Подједнако, додала је она, „никада неће одржати предавање или било шта слично под покровитељством или организацијом Града”.

Све наведено, нагласила је Карићева, „потврђено је и од стране деканата Правног факултета, чију организацију конференције смо подржали”.

Током дводневне посете Источном Сарајеву, делегација Руске Федерације, предвођена Бабурином и у пратњи екипе телевизије московске патријаршије, имала је више званичних сусрета и службених разговора. Посетила је војничко гробље „Нови Зејтинлик” у Сокоцу, а потом и манастир Соколица на Равној Романији и многа стратишта на подручју Сарајевско-романијске регије како би руској публици могла да пренесе истину о страдању Срба у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Информисали смо их о ситуацији око Сарајева и у Сарајеву, да је Сарајево било подељено, да ту није било окупација, да су се бранили људи који су ту рођени, да нико са стране није дошао, да овде није било агресије, да смо прихватили Дејтонски споразум и да желимо у потпуности да га спроводимо”, рекао је у обраћању новинарима начелник Сокоца Цицко Бјелица. напоменувши да је прихваћена и иницијатива о братимљењу Можајска и Сокоца.

Након разговора с делегацијом Руске Федерације, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да грађани Источног Сарајева никада не заборављају своје пријатеље из Русије, који, како је рекао, нису само пријатељи, него и истинска православна браћа.

„Никад нећемо заборавити да су животи руских добровољаца уткани у темеље Источног Сарајева. На војничком гробљу у Миљевићима више је од 20 гробова руских добровољаца који су живот положили за стварање Источног Сарајева и Републике Српске”, рекао је Ћосић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА