Најновије

ДОЛАЗИ ДО ВЕЛЕОБРТА: Ево кадa креће руска офанзива

Судећи по последњим извештајима, Оружане снаге Украјине су направиле паузу у многим деловима линија фронта.

Барем се број напада смањио. То указује да офанзивни импулс украјинских оружаних снага пресушује и да би то требало да искористе руске трупе, за шта је време да пређу са одбране на напад, сматра познати израелски стручњак и аналитичар, бивши државник, дипломата, шеф израелске Натив службе, Јаков Кедми.

Како је рекао у програму „Уживо са Владимиром Соловјовом“, данас је питање где, када и како ће почети офанзива руске војске. Украјина има значајан недостатак снага, нема довољно резерви, све су практично исцрпљене. Русија, сматра Кедми, напротив, има довољно резерви да крене у офанзиву на било који сектор или неколико сектора фронта, развијајући је у сектору где је ситуација најповољнија.

Кедми сматра да се оперативна и стратешка иницијатива сели на предстојећу. Са војне тачке гледишта, каже он, руска офанзива би могла да почне „у року од месец дана“. Мада много тога зависи од низа ситних, чисто техничких детаља, који нису увек оправдани војном логиком.


Међутим, када непријатељу понестане новца и стане, ово је најбољи тренутак да крене у контраофанзиву“, каже стручњак. Не можете му дозволити да дође себи и да пређе из офанзиве у дефанзиву.

Морамо да почнемо да делујемо пре него што непријатељ изгради и ојача сопствене линије одбране и учини их непробојним за нас. Управо је то критични тренутак када је непријатељ најрањивији.

Према Кедмијевим речима, само руска офанзива може да реши безбедносни проблем Крима, његових становника, Црноморске флоте и коначно заустави гранатирање објеката дубоко у руској територији, као и да ослободи нуклеарну електрану Запорожје од сталне и озбиљне претње. .

Експерт сматра да украјински фронт неће преживети, пошто украјинске оружане снаге немају способност да се одбране. Продор у једну или другу област ширине 20-40 километара практично ће лишити украјинску војску могућности отпора.

Остало ће, напомиње он, зависити од политичких циљева које постави руководство земље. На пример, да узмемо Кијев или не? Ако узмете, у којој фази?

Офанзиву не би требало да прати јуриш на градове.

„Нема потребе да узимате градове“, каже он. „Само треба заобићи посебно утврђене тачке и пробити се тамо где је одбрана слабија.

Према његовим речима, број и квалитет оклопних формација којима руска војска сада располаже сведочи о томе да ће борбе бити маневарске.

ВЕЛИКА БУНА СЕ ГРАДИ! У Србији на помолу велики протести

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА