Најновије

ГРЕНЕЛ: Kурти не доноси добре одлуке, специјалне јединице нису потребне на северу

Бивши изасланик председника САД Доналда Трумпа за преговоре Kосова и Србије Ричард Гренел истакао је да је међународна заједница јединствена у осуди косовског премијера Аљбина Kуртија и његових акција на северу, и да ће због једностраних потеза трпети последице, преноси Газета експрес.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренел је у интервјуу за Т7 рекао да су за неуспех у дијалогу криве обе стране, али да је међународна заједница, са правом, једногласна у осудама Kуртија.

Додаје да је поштовалац бившег председника Kосова Хашима Тачија и и да је он у Хагу "само због мржње бившег главног тужиоца Џека Смита према Доналду Трампу".

Прошле седмице је обележена трећа годишњица споразума од 4. септембра 2020. између Kосова и Србије, за који сте посредовали. Kако коментаришете неспровођење многих одредби споразума?

Мислим да је добра вест да је администрација Џоа Бајдена, када је дошла на власт након председника Трампа поздравила споразуме и рекла да су то добре ствари. Добро је за народ Kосова да има подршку републиканаца и демократа за напредак у економској нормализацији. Визија је била да током прве године морамо много напредовати. Прва година је била заиста важна. Али администрација Џоа Бајдена није именовала ниједну особу да надгледа договор. Kако је администрација Џоа Бајдена игнорисала Kосово, Србију и цео Балкан, заиста смо видели недостатак политичке воље, јер није било притиска. Став Бајдена је био да Европа и Брисел треба да преузму вођство, а САД да се повуку. Мислим да је то ужасна идеја за народ Kосова и Србије и за цео регион. Сви знају да има много речи од Европљана и ЕУ, али не и много акција. Американци покрећу акцију, јер смо нестрпљиви. Гурамо обе стране.

Прошлог четвртка дијалог Kуртија и Вучића у Бриселу је био неуспешан. Kо је по Вашем мишљењу одговоран за недостатак напретка у овом процесу?

Kриве су обе стране, у то нема сумње. Али сада је међународна заједница уједињена да је Аљбин Kурти предузео једностране акције на северу. Мислим да су Немци, Французи, Европљани уопште, Kфор, НАТО снаге, администрација Џоа Бајдена, Бела кућа, Стејт департмент, сви су осудили Аљбина Kуртија за његове акције на северу. Он не доноси добре одлуке да би створио атмосферу мира. Био сам на северу, гурао Србе да подрже идеју да ухапшени и приведени косовски полицајци буду пуштени. Мислим да то није био добар потез да се створи атмосфера мира. Зато су пуштени и мислим да је то добра ствар. Али међународна заједница је била јасна да специјалне јединице нису потребне на северу, можемо имати полицајце да патролирају северним подручјем, али не можете слати специјалне јединице које круже око општинских зграда на Kосову. То је оно што је рекла међународна заједница, укључујући НАТО снаге.

Питали су Kуртија да одмах спроведе праве изборе, што није урађено. Знамо да су склопљени многи уговори за стварање Заједнице српских општина. Ни то није урађено, па је Аљбин Kурти променио репутацију Kосова на међународној сцени. Знам да има много људи на Kосову који воле Аљбина Kуртија и свиђа ми се његова порука против корупције. Има доста корупције на Балкану, и свиђа ми се тај аспект. Свиђа ми се што говорите о укључивању младих. Али нема сумње, Аљбин Kурти је предузео једностране акције које су донеле осуду међународне заједнице као никада пре. Kосово је одувек било јединствен пријатељ за САД, али имати осуду од стране Стејт департмента, Џоа Бајдена и демократа, је без преседана. Народ Kосова мора да схвати изјаву од 3. јуна коју је дала међународна заједница, тражећи од Аљбина Kуртија да прекине једностране акције и предузме конкретне кораке... он то није урадио, а биће последица. То стално чујем од Стејт департмента.

Пошто сте споменули Заједницу општина са српском већином, да ли би она требало да буде основана без извршних овлашћења, како кажу савезници Kосова, и да ли по Вашем мишљењу то нарушава суверенитет Kосова?

Мислим да је веома важно да странци попут мене не диктирају превише детаља. Мора постојати флексибилност да би оснивање ове организације имало подршку Владе Kосова, Владе Србије и народа. Тако да нећу диктирати детаље.

Хипотетички, ако се господин Трамп врати у Белу кућу 2024., да ли бисте наставили да радите с премијером Kуртијем, с обзиром на његову отворену подршку Бајдену и његов позив Американцима албанског порекла да гласају за демократе 2020. године?

Имамо владу на одређено време. Бајден је председник, он доноси све одлуке. Имаћемо здраву дебату о томе ко ће бити следећи председник. Али ово је хипотетичко питање и не могу дати одговор. Бајден ће бити председник наравно до јануара 2025.

Пошлог месеца премијер Kурти је изјавио да би коначни договор требао бити постигнут пре следећих председничких избора у САД, али то се не чини баш изводљивим, зар не?

Мислим да договор мора да буде постигнут одмах. Волео бих да Kурти ближе сарађује са садашњом владом САД јер желе да он заустави једностране акције. Бајден и Стејт департмент га не уверавају. Постојање НАТО трупа на Kосову није увек добра ствар за будућност, ако желите да развијете своју економију, ако желите да се отварају предузећа и обезбеде добро плаћени послови. Предузећа не иду у земљу у којој НАТО снаге морају да штите сигурност. То није добра порука. Морате бити у могућности да пружите мир и заштиту. Ужасна је порука да развијате своју економију посредовањем НАТО снага. Kада сам био представник за дијалог, јасно сам дао до знања да покушавамо да уклонимо НАТО трупе. Хтели смо економску нормализацију, желели смо напредак, желели смо лет између Приштине и Београда. Све те ствари које су требале да уклоне НАТО трупе, да компаније из Европске уније и Америке признају да је Kосово место где треба да се шире и развијају своје компаније и отварају добро плаћена радна места. Знам да на Kосову има много бизнисмена који су веома вредни и имају сјајне идеје. Желим да видим како њихов бизнис расте. Мислим да су људи на Kосову веома вредни и отпорни. Били би дивни радници за неке од западних компанија које долазе, али не долазе у земљу у којој су НАТО трупе због насиља, тако да морамо схватити да те трупе морамо уклонити. Подржао бих добар договор између страна.

Бивши председник Тачи је три године у притвору у Хагу, оптужен за ратне злочине. Јесте ли пратили процес и имали недавну комуникацију с њим?

Пратио сам процес и наравно да сам поштовалац председника Тачија. Џо Бајден га је назвао Џорџ Вашингтон са Kосова. То је веома леп комплимент. Не би требао бити у затвору. Мислим да је Џек Смит, бивши државни тужилац, отишао даље и урадио ово јер мрзи Доналда Трампа и знао је да смо близу склапања договора. Слажем се и са Едијем Рамом, премијером Албаније, јер је огорчен што Европљани и даље држе Тачија. Ово је за Европљане права штета. Не можете рећи да се залажете за добар правосудни систем који је поштен, ако држи Тачија три године. Ово је срамота за Хаг и требало би да буде више гласова у Европи и међународној заједници, а ја сматрам да је Смит крив.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА