Најновије

КУРТИ ДОБИО ПО УШИМА: Сулуде мере против Србије сметају и страним компанијама

Безумне мере које је против српске робе на Косову и Метохији увео самопроглашени премијер Аљбин Курти све више стварају огромне проблеме међународним компанијама.

Управо због тога, Курти се нашао на мети критика људи из пословног света, који истичу да су рестриктивне мере страдале компаније на Косову и Метохији, као и бројне компаније које увозе робу преко централне Србије.

Председник Привредне коморе Косова Љулзим Рафуна каже за Радио Косова да су многе компаније и владе земаља ЕУ изразиле забринутост због ове ситуације.

- Постоје немачке компаније које су основане и највећи су произвођачи и највећи инвеститори у Србији. Затим су италијански, амерички и други произвођачи. Рекли су нам: Ваша влада је донела мере, али ове производе производе наше компаније. Дали смо допринос развоју Косова од 1999. године и настављамо да доприносимо. Овај елемент треба узети у обзир у будућности када се одлучује о мерама. Сваки европски инвеститор који дође да улаже на Косово, по доласку у Србију, види не само тржиште Косова као прилику за увођење производа, већ и читаво балканско тржиште као прилику. Због тога, да би се такве мере успоставиле у будућности, институције земље морају да воде рачуна о сваком кораку – рекао је он.

Америчка комора Косова је пре неколико дана реаговала на мере за производе из Србије.

Према званичним подацима Америчке коморе, увоз компанија у америчком власништву смањен је за преко 39 одсто у односу на 2022. годину.

Стога је Америчка комора нагласила да економска нормализација Косова и Србије превазилази „билатералне“ интересе.

ОДЛУЧУЈУЋИ ФАКТОР ЗА ЗАВРШЕТАК КОНТРАОФАНЗИВЕ: Кулминација ће се догодити у наредним недељама

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА