Најновије

НИСУ БАШ СВЕ ЗЕМЉЕ ЕУ СОЛИДАРНЕ СА УКРАЈИНОМ: И Загреб делимично окреће леђа Кијеву?

Пољска, Мађарска и Словачка показују делимичну солидарност са Кијевом продужавајући забрану увоза украјинског жита.

Украјина (Фото; РИА Новости)

Ову оптужбу је изнео министар за храну и пољопривреду Немачке Џем Оздемир на рачун низа држава, а цитирао га је амерички лист Политико.

"Када вама одговара, ви сте солидарни, а када вам не одговара нисте солидарни", осудио он је политику неких земаља на састанку министара пољопривреде земаља чланица Европске уније.

 

Како је један европски дипломата истакао у разговору за Политико, политика Варшаве по питању увоза украјинског жита је мотивисана „не економским проблемима, већ политичким циљевима” актуелне власти уочи избора.

Претходно је престала да важи забрана Европске комисије за испоруку семена пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета из Украјине на територију пет суседних земаља. Мађарска, Словачка и Пољска увеле су ограничења на увоз производа на националном нивоу.

Кијев је 18. септембра поднео жалбу Светској трговинској организацији против Мађарске, Пољске и Словачке. Надлежни су истакли да забрану увоза житарица у три земље сматрају неприхватљивим кршењем.

Пленковић: Нећемо увозити украјинске житарице

Председник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је Хрватска искључиво транзитна земља за украјинско жито и да неће увозити јефтиније украјинске житарице, након што су три чланице ЕУ одлучиле да продуже ембарго на увоз хране из те земље.

Пленковић је рекао да је председнику Украјине Владимиру Зеленском и украјинским министрима јасно поручено да су став и жеља Хрватске да буде транзитна земља, а не земља у коју ће доћи енормне количине јефтинијег жита из Украјине па да онда хрватски пољопривредници буду у проблему.

Пољска, Мађарска и Словачка одлучиле су да уведу једнострану забрану увоза украјинског жита и других производа из те земље, а Пленковић је рекао да је "очито да су ове земље забележиле да је део тог жита био пласиран на њихово тржиште", преносе хрватски медији.

Високи украјински званичници потврдили су раније да се украјинско жито отпрема преко хрватских лука на Дунаву и Јадранском мору.

О експлозијама у Лавову прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда/СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА