Најновије

ФИГАРО ЈАВЉА: Кијев пали аларме, војници са фронта беже у иностранство

Многи од њих су успели да побегну из земље користећи мреже корупције које делују у њиховој држави

Многи Украјинци, који су на почетку сукоба отишли на фронт као добровољци, дезертирали су чим су се суочили са стварношћу, а многи од њих су успели да побегну из земље користећи мреже корупције које су створене у овој држави, пише лист "Фигаро".

"Некада сам себе сматрао суперхеројем, али када видите војне операције у стварности, схватите да немате шта тамо да радите", признао је француским новинарима украјински војни обвезник Иван Ишченко који је дезертирао прошле године.  

Ишченко је дао огроман мито, тачније, платио је 5.000 долара како би га возило владе довезло до шуме недалеко од Мађарске, где је прешао границу кроз рупу у огради.

ПАДАЈУ ХАРКОВ И ОДЕСА? Спрема се јак руски залет

Како наводи "Фигаро", услед војних дејстава Украјинци старости од 18 до 60 година немају право да напусте територију земље без специјалне дозволе. Дезертерима прети казна затвора до 12 година, а они који одбију да служе суочавају се са казном до пет година затвора.

Ипак, према речима председника граничне службе Украјине Андреја Демченка, од почетка сукоба задржано је 13.600 људи који су покушали илегално да напусте земљу. Осим тога, око 6.100 је ухваћено са лажним документима.

Упркос томе што је украјински председник Владимир Зеленски крајем августа званично говорио против корупције у војним одсецима, што је окарактерисао као "велеиздају", такви механизми у земљи нису новитет с обзиром на то да је корупција деценијама харала Украјином, истиче лист.

Е САД СЕ ДРЖИТЕ - НАЈВЕЋА ПОБЕДА РУСИЈЕ? Руска уцена, Америка и запад повлаче санкције вредне злата

Како се наводи, мушкарци који су побегли од војних дејстава, у иностранству се суочавају са осудама Украјинки чији се мужеви боре на фронту. Они се правдају да морају да се брину о породици.

"Знам да морам да штитим своју земљу, али истовремено сам потребан својој породици и дужан сам да се бринем о њој", објашњава свој став 38-годишњи резервни официр који се крије у Пољској.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА