Најновије

КАКАВ ОДГОВОР СПРЕМА НАТО? У питању је "сармат наравно"

Прво је Владимир Путин најавио пре две недеље да ће нова генерација руских интерконтиненталних балистичких ракета Сармат, које могу да носе 10 или више нуклеарних бојевих глава, ускоро бити распоређена на борбено дежурство. Обраћајући се новим дипломцима војних академија, Путин је истакао важност руске ''тријаде'' нуклеарних снага које се могу лансирати са копна, мора или ваздуха.

А онда је јуче ракетни комплекс „Сармат” ступио на борбено дежурство, саопштио је директор „Роскосмоса” Јуриј Борисов.

Стратешки ракетни систем „Сармат” додатно ће проширити јаз између Русије и Сједињених Држава у њиховим стратешким нуклеарним снагама (СНФ). О томе хитно, пише Militari Vatch Magazine (МВМ).

Истиче се да „Сармат” има домет лета до 18 хиљада км и има вишеструку бојеву главу са 15 бојевих глава, док их је систем Јарс имао 4-6.

„Један Сармат је потенцијално способан да уништи територију већу од Француске или Тексаса“, скреће пажњу аутор чланка.

ЛОШ ЗНАК - КРЕЋЕ ПОКЕР ИГРА: Американци пребацују „озбиљног противника“ Русије у Европу

Истовремено, арсенал америчких интерконтиненталних балистичких ракета је далеко најстарији и најмање напредан на свету, напомиње издање. Конкретно, од 1970-их, Сједињене Државе су биле наоружане пројектилима Minuteman III, које готово да нису биле подвргнуте било каквој надоградњи током времена.

Ракета„Сармат” је први пут лансирана 20. априла 2022. са космодрома Плесецк у Архангелској области. Тада је руски председник Владимир Путин скренуо пажњу на све предности „Сармат“ .

Због својих карактеристика, у стању је да савлада сва савремена средства противракетне одбране и сматра се оружјем са највећим дометом циљева на свету.

Осигурани су неопходни материјали и производна опрема. Сармат” ће у наредних 40-50 година јачати борбен потенцијал Оружаних снага и поуздано осигуравати безбедност Русије од спољних претњи. У данашњим геополитичким условима, ово је наш поуздан штит, главни фактор нуклеарног обуздавања и гаранција мира”, кажу руски извори. газета”,  Не крију него се хвале да је то најмоћнија ракета на свету припремљена за борбено дежурство.

„Сармат” ће заменити најтежу стратешку ракету у свету „Војвода” (по класификацији НАТО-а „Сатана”, РС-20В). По својим карактеристикама, домету и брзини лета, ракета „сармат” нема пандана у свету. Она ће моћи да напада циљеве и кроз Северни и Јужни пол, пробијајући противракетну одбрану, и такође ће моћи да погоди мете било где у свету, наводе руски експерти.

ТАКЕР ЖЕСТОКО УЗДРМАО АМЕРИКУ: Спрема ли се некакво убиство?

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА