Најновије

ЊУЗВИК: Више не можемо да кријемо истину о украјинском рату

Вашингтон мора да узме у обзир сурову реалност, украјинска војска је само брисала руске редове, наводи се у ауторском тексту Њузвика.

Водећи амерички политичари, генерали и стручњаци настављају да се залажу за неограничену подршку Кијеву у њиховом рату против Русије, али трезвена и тачна анализа украјинске скоро завршене летње офанзиве показује да напори Украјине не доприносе (или доприносе веома мало) циљу протерујући Русе са територија које они контролишу, наводи Њузвик.

Оно што би Вашингтон морао да уради јесте да спроведе неопходну промену курса и формира нови политички правац узимајући у обзир сурову реалност на украјинском фронту, а власти САД тренутно ништа од тога не чине.

Упркос великим надама у брз успех, украјинска офанзива која је трајала месецима била је расута од почетка и то није требало никога да изненади у Белој кући, наводи амерички лист и додаје да је у априлу, односно два месеца пре почетак офанзиве, на свом порталу предвиђају да би „трупе Зеленског – са мало или без ваздушних снага и са недостатком артиљеријске муниције – могле да претрпе огромне губитке и мало добију“.

Неколико дана касније, Вашингтон пост је открио садржај строго тајне америчке обавештајне процене која је процурила, у којој се такође предвиђа да ће резултати украјинске офанзиве вероватно пасти „знатно испод” очекивања и да су „упорни недостаци украјинске обуке и муниције” вероватно омета напредак и погоршава број жртава током офанзиве“.

У прве две недеље напада Украјина је претрпела огромне губитке, како у оружју, тако иу људству, без освајања ниједне територије. Процењује се да су до краја треће недеље украјинске снаге изгубиле петину својих ударних снага, што их је приморало да драматично промене тактику.

Ако Вашингтону тада, на основу основних принципа ратовања и борбених дејстава, није било јасно да ће украјински напори вероватно пропасти, сада би то требало да буде кристално јасно.

САД би било мудро да прилагоде политику како би одговарале малим шансама Украјине против руских укоријењених линија.

Током овог сукоба, Вашингтон је потрошио скоро 113 милијарди долара, обезбедивши Украјини запањујућу количину модерног наоружања и муниције, обуку и обавештајне податке. После скоро годину дана припрема, Украјинци су једва окрзнули руске редове, наводи Њузвик.

Како се закључује, нема реалног основа да се верује да Украјина има капацитет да оствари свој наведени стратешки циљ и успостави контролу над територијама које контролише Русија, укључујући Крим.

Уместо да Вашингтон понавља у наредних годину и по дана оно што већ није функционисало – што потенцијално значи стотине хиљада додатних украјинских губитака – време је да се покуша нешто што има шансе да функционише.

Другим речима, време је да се препозна објективна реалност и спроведе политика која може да функционише, закључује се у ауторском тексту Њузвика.

РУСИЈА ПОСРЕДУЈЕ: Власти Нагорно-Карабаха прихватиле предлог о прекиду ватре

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА