Најновије

КОМШИЋ У УН НАПАО СРБИЈУ И ХРВАТСКУ У УН: Пленковића упоредио са Путином

Хрватски члан Председништва БиХ, који је у то највише државно тело изабран гласовима Бошњака, Жељко Комшић, у обраћању на Генералној скупштини УН у Њујорку, критиковао је суседне земље, пре свега Србију и Хрватску, и позвао међународну заједницу да подржи БиХ уколико се, како је рекао, жели мир на западном Балкану.

Жељко Комшић (Фото: Јутјуб)

Комшић је оптужио Србију и Хрватску да кроз, како тврди, етничке заједнице наводно покушавају да поделе или обесмисле БиХ, као и да у томе имају помоћ појединих фактора из међународне заједнице.

Наша два суседа, кроз етничке заједнице у Босни и Херцеговини, на које настоје да полажу свако право, и двадесет седам година након агресије коју су над Босном и Херцеговином извршили, на тај начин врше удар на суверенитет наше земље, чиме се скоро у целости онемогућава било какав демократски развој Босне и Херцеговине", рекао је Комшић и додао:

"Сматрамо да је у интересу Уједињених нација, уколико се на западном Балкану жели очувати мир, мора дати подршка држави Босни и Херцеговини и њеним институцијама.

Комшић је оптужио и високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат, да је својим одлукама продубио етнички принцип који годинама ствара проблеме.

"Управо неједнакости грађана у политичком и изборном систему, има за последицу етнички систем управљања земљом који је сам по себи предодређен да буде конфликтан", рекао је Комшић.

Не помињући изричито Хрватску, Комшић је рекао да је "једна од суседних земаља" одбацила пресуду Европског суда у Стразбуру којом се, како је навео, управо траже грађанска и демокрстка начела у складу са европском праксом.

Он је хрватском премијера Андреја Пленковића упоредио са руским председником Владимиром Путином, јер, како је казао, не поштује међународно право.

Непоштовање пресуда међународних судова какво се могло чути од премијера суседне земље подсећа на онај однос према међународном праву какав је Владимир Путин изградио у случају Украјине. Међутим то није само негативан однос према међународним стандардима Уједињених нација него и политика коју према БиХ воде њени суседи", казао је Комшић, пренела је сарајевска Н1 тв.

Лагумџија: Комшићево излагање није усаглашено са остала два члана Председништва

Амбасадор БиХ у Уједињеним Нацијама Златко Лагумџија изјавио је да је обраћање хрватског члана Председништва БиХ у ГС УН његово ауторско дело и да је сигуран да није усаглашено са остала два члана, као и да никада неће подржати његову изјаву да је хрватски премијер Андреј Пленковић као шеф руске државе Владимир Путин.

Лагумџији се није свидео ни контекст у ком је Комшић говорио о високог представнику у БиХ Кристијану Шмиту, јер, како каже, плаши се да те критике не буду критике институција.

Излагање Комшића, његов говор је његово ауторско дело. Не верујем да је то излагање које су потписала и друга два члана Председништва", рекао је Лагумџија гостујући у емисији Пресинг на сарајевској Н1 тв..

Његов лични став је, каже Лагумџија, више него јасан и да се он обраћао на ГС УН "не бих рекао нешто тако.

На питање да ли је њему Пленковић као Путин, Лагумџија каже:

"Не знам да је Комшић тако рекао, користио неке алегорије. Ја заступам политику коју је усагласило Председништво, та политика се није променила... Не, ја не мислим да је Пленковић исти као Путин и то није мој став. Напротив. Мислим да постоје огромне разлике и такво нешто не може добити моју подршку."

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА