Најновије

Сирија и избегличка криза у фокусу Генералне скупштине УН

Светски лидери окупиће се следеће недеље на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, а очекује се да ће на овогодишњем заседању главне теме бити рат у Сирији и избегличка криза.

Сирија (Фото: Јутјуб)

Светски лидери желе да спрече преливање сиријског рата на друге земље, а пре свега егзодус људи у преоптерећене суседне земље и Европу.
То ће бити главна тема дводневног самита о избеглицама који ће у понедељак отворити генерални секретар УН Бан Ки-мун, а присуствоваће му 135 шефова држава и влада, као и више од 50 министара.
„Више земаља мора да прихвати више људи, који су протерани из својих домова. Више земаља мора да препозна које су користи од миграција. А сви, свуда, морају да устану против мржње, коју трпе многе избеглице, мигранти и мањинске заједнице”, поручио је генерални секретар светске организације уочи састанка.
Амерички председник Барак Обама биће у уторак домаћин другог дана самита, преноси Глас Америке.
„Очекујемо да ће резултат самита бити нове, одрживе обавезе према хуманитарним захтевима Уједињених нација, проширени програм за размештање избеглица или алтернативни законски начини за пријем избеглица”, истиче помоћница америчког државног секретара Шиба Крокер.
Међутим, постоје сумње да би било који од скупова могао да доведе до побољшања ситуације за око пет милиона Сиријаца, који су побегли из своје домовине.
„Једини начин да се реши сиријска криза је политички договор. Сигуран сам да ће о томе бити речи током Генералне скупштине, али Владимир Путин не долази у Њујорк, а ако Путин није овде, онда неће моћи да се воде озбиљни разговори о Сирији”, наводи Ричард Гауан са Универзитета Колумбија.
САД и Русија раније су овог месеца склопиле договор о прекиду ватре и достави помоћ Сирији. Две силе, такође, планирају да сарађују у борби против терориста, укључујући и џихадистичку Исламску државу.
Разговори у Њујорку ће, како се наводи, по свему судећи тећи у зависности од тога да ли је тај договор одржив или не, а што је доведено у питање због најновијег инцидента када су САД погодиле сиријску војску у суботу.
Високи званичници Савета безбедности УН састаће се у среду такође с намером да разговарају о Сирији, али су очекивања од тог састанка веома мала.
„У стварности, одлуке о Сирији се доносе у Вашингтону, Москви и Ирану - а не у сали Савета безбедности”, каже Гауан за Глас Америке.
Остатком недеље ће доминирати говори светских лидера у Генералној скупштини, али међу присутнима неће бити неких великих имена - Владимир Путин, Си Ђинпинг и Ангела Меркел.
Ово ће бити последње учешће Барака Обаме у својству председника на овом међународном скупу, а његов говор ће највероватније бити преглед његове мултилатералне заоставштине.
Заседање идуће недеље биће и последња Генерална скупштина са Бан Ки-муном на челу с обзиром да се његово десетогодишње председавање Уједињеним нацијама завршава 31. децембра.
Према информацијама из УН, током недеље биће одржано 545 састанака, а Бан ће учествовати на 62 догађаја, наводи АП.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА