Најновије

СВАКА ЈЕСЕН НА СЕВЕРУ КОСОВА ЈЕ ''ВРУЋА'': Могућа масовна хапшења Срба (ВИДЕО)

Извршни директор НВО Центар за заступање демократске културе из Северне Митровице Душан Радаковић поручује да би, након неуспеле рунде дијалога у Бриселу, на северу Kосова могло доћи до масовних хапшења Срба и изазивања инцидената који би могли озбиљно да ескалирају, попут упада у просторије Kанцеларије за KиМ у Северној Митровици.

Космет (Фото: Јутјуб)

"Плашим се да ће након неуспелих преговора бити још реакција Kуртија и Приштине, отварање нових жаришта. Плашим се упада у просторије Kанцеларије за KиМ, поред бивше ватрогасне станице или чак можда масовнијих хапшења. Није овде битна ни мало производња дроге, оружја, овде се тражи неки већи инцидент који ће да ескалира у још већу кризу, проблем, и још веће претње и притисак на српску заједницу, пре свега на Србе који живе на северу Kосова", наводи Радаковић за Kосово онлајн. 

Радаковић поручује да је свака јесен на северу Kосова "врућа" и још једном истиче да се плаши хапшења, или неког великог иницирања инцидента, који може директно да ескалира у још много већи конфликт или можда понављање ситуације од 26. или 29. мај, када су започели протести Срба са севера убог наметања нелегитимно изабраних албанских градоначелника и заузимања општинских зграда од стране припадника Kосовске полиције.

Неуспех преговора ће, са друге стране, изазвати још већи притисак на приштинску страну, на владу и премијера Kосова, објашњава Радаковић.

"Надам се да ће стране да се врате за преговарачки сто, јер је оваква ситуација још гора него пре 13. септембра, пре неуспешних преговора", каже Радаковић.

Након неуспеха последње рунде дијалога у Бриселу, због одбијања приштинске стране да прихвати компромисни предлог ЕУ о путу нормализације, Kурти је поручио да ће Српска листа да "пати и плати", а на то се надовезао и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља који је упутио јуче отворену претњу да ће председник Србије Александар Вучић бити ухапшен ако без дозволе приштинских институција дође на север. Током јучерашњег Kосовска полиција ухапсила је тројицу Срба.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА