Најновије

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Украјинци су потрошили новац америчког народа, а немају шта да покажу

САД не би требало бескрајно да уливају новац у Украјину, јер Кијев „нема шта да покаже за то“, тврди сенатор Џош Холи, након захтева председника Џозефа Бајдена за додатна средства.

„Ако у Украјини постоји неки пут до победе, данас то нисам чуо. Такође сам чуо да неће бити краја захтевима за финансирање“, рекао је Холи, републиканац из Мисурија, новинарима након затвореног брифинга Сената о ситуацији у Украјини у среду. „Оно што нам је у основи речено је 'Вежите се и извадите чековну књижицу'.

„То је новац америчког народа. Потрошили су 115 милијарди долара и, до сада, у суштини немају шта да покажу за то“, рекао је сенатор, тврдећи да би Немачка и други европски савезници требало да „искораче“ у смислу помоћи Кијеву у његовом сукобу са Русија.

Говорећи за Фок Њуз у четвртак, Холи је поновио свој став да САД „не би требало да троше ни новчић више на Украјину“ и позвао на ревизију средстава која су већ послата Кијеву. 

Бајден, који се у четвртак састао са украјинским председником Владимиром Зеленским у Белој кући, тражио је од Конгреса да обезбеди додатних 24 милијарде долара помоћи. „Рачунам на добру процену Конгреса Сједињених Држава“, рекао је Бајден. 

Портпарол Беле куће Џон Кирби раније је позвао законодавце да не блокирају финансирање, упозоравајући да је „заиста критично време“ да се помогне Кијеву.

Амерички званичници обећали су да ће подржавати Украјину „колико год буде потребно“. Међутим, дуго очекивана контраофанзива Кијева, покренута почетком јуна, није донела значајније победе, јер се украјинске трупе боре да пробију утврђене руске положаје и дебела минска поља. Догађаји на терену навели су шефа НАТО-а Јенса Столтенберга да саветује украјинске присталице да се припреме за продужени сукоб.

ХАОС НА КОСОВУ: Бачене експлозивне направе у дворишта Срба и каменоване су куће

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА