Најновије

ШТА АКО ПУТИН ДОЂЕ ДО ПОЉСКЕ? Кијев предвиђа слом, Руси тврде да ће Украјинци играти "казачок"

Председавајући Заједничког штаба америчких генералштабова, генерал Марк Мили, рекао је да ће Украјини бити потребно „веома много времена“ да оствари потпуну победу.

Иако није директно повезана са сукобом у Украјини, посета севернокорејског лидера Ким Џонг Уна Русији обележила је протеклу недељу.

Иако то није званично потврђено, верује се да је руски државни врх, на челу са Владимиром Путином, са делегацијом Пјонгјанга разговарао о набавци муниције и друге ратне опреме за одлучујуће битке са Кијевом у наредном периоду.

Уз чашу руског вина Ким је наздравио Путиновом здрављу, победи великорусије и корејско-руског пријатељства, предвиђајући победу Москви у „светој борби” са Западом у рату у Украјини.

- Чврсто верујем да ће херојска руска војска и народ сјајно наследити своје победе и традицију и одлучно доказати своје племенито достојанство и част на два фронта војних операција и изградње јаке нације. Руска војска и народ сигурно ће однети велику победу у светој борби за кажњавање великог зла које жели хегемонију и храни се експанзионистичком илузијом – рекао је Ким.

САД и Јужна Кореја изразиле су забринутост да би Ким могао да прода оружје и муницију Русији у замену за високо софистициране технологије за развој нуклеарних и свемирских програма. Вашингтон је упозорио да ће увести додатне санкције због продаје оружја између Русије и Северне Кореје, рекавши да Путин моли Кима за помоћ након што је претрпео велике губитке у Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је спремност Русије да размотри све озбиљне предлоге за решење ситуације у Украјини, које ће узети у обзир реалност на терену и интересе Москве.

- О томе је већ неколико пута детаљно било речи. Спремни смо да размотримо све озбиљне предлоге који ће узети у обзир реалност на терену и основне, легитимне интересе Русије – рекао је Лавров после састанка са колегом из Мјанмара Таном Свејом.

С друге стране, угледни светски часопис Фореигн Аффаирс пише да главни ризик за Украјину није драматична политичка промена на Западу, већ споро смањење стране помоћи, а све може да почне у Сједињеним Државама, где ће избори одржати у новембру 2024. Стога, аутор чланка препоручује Украјини да се прилагоди изгледима дуготрајног рата. А политичким лидерима у европским земљама и САД саветује да правним актима фиксирају доделу финансијске и војне помоћи Украјини, како би будућим лидерима било теже да скрену са овог пута.

Резултати америчких избора биће важна предност за ток рата. Ако се Доналд Трамп врати, то ће бити катастрофа за Украјину, сигуран је аутор чланка. Трамп је обећао да ће окончати рат у року од 24 сата, па стручњаци закључују да је спреман да конфликт реши преговорима, чак и под руским условима.

Уследила је Путинова претња, током састанка са белоруским лидером Александром Лукашенком у Сочију, да ће током преговора западни партнери Кијева и сама Украјина плесати уз руску музику. Путин је прокоментарисао речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена да ће Русија и Украјина плесати свој танго током преговора.

НИЈЕ ДОБРО СЛОБОДНО СЕ МОЖЕ РЕЋИ: Какво то тестирање планира Русија, САД и Кина

- Американци не могу сами да плешу тај танго, они одлучују о свему. То је, наравно, лепа музика и покрети су лепи. Али Американци покушавају све да реше са позиције силе – било уз помоћ економских санкција или финансијских ограничења, претњи употребом војне силе или њене примене – рекао је он.

Руски председник је поручио Украјини и да не игра како други играју.

– Мислим да не треба да забораве своју народну игру „гопак”. И то је веома важно, јер ће у супротном плесати онако како други свирају за њих. И сви ће плесати, на крају, уз „Барињу“ (руску народну песму) или уз казачок – рекао је он.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да нико не зна када ће се окончати борбе у Украјини.

- Већина ратова траје дуже него што се очекивало на самом почетку. Зато морамо бити спремни за дуги рат у Украјини. Сви желимо брз мир - додао је генерални секретар НАТО.

Он је навео и да ће, према његовом мишљењу, ако Украјина престане да се бори, она ће „престати да постоји“. А ако Русија прекине непријатељства, онда ће бити мира, сматра Столтенберг.

– Када се овај рат заврши, биће нам потребне безбедносне гаранције за Украјину. У супротном, историја може да се понови – тврди он.

Уплашен најавама о обустављању војне помоћи Кијеву, украјински председник Володимир Зеленски упозорио је да ће Трећи светски рат постати реалност ако САД не наставе да помажу његовој земљи. Упоредио је Владимира Путина са Адолфом Хитлером.

– Цео свет мора да одлучи да ли желимо да зауставимо Путина или желимо да започнемо Трећи светски рат. Не можемо променити Путина. Изабрали су га, поново изабрали и добили новог Хитлера. Не можемо да се вратимо у прошлост, али можемо све да зауставимо сада... Ако Украјина падне, шта ће бити за 10 година? Само помисли о томе. А ако Русија дође до Пољске, шта је следеће? Трећи светски рат – рекао је украјински председник у америчкој емисији „60 минута“.

Реаговао је и шеф украјинске војне обавештајне службе генерал-потпуковник Кирил Буданов. Он је навео да је и даље апсолутно неизвесно колико дуго ће Запад моћи да одржава довољне количине ресурса за Украјину.

– Складишта у западним земљама нису потпуно празна, ма шта ко причао – наводи Буданов и открива да је Русија скоро исцрпила своје резерве и ресурсе, а да ће руска привреда трајати најкасније до 2025. године.

Буданов своју процену заснива на састанку руског председника Владимира Путина и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

– Ако је све у реду и Русија има довољно ресурса, зашто их траже по целом свету? Одговор је очигледан, нема више шта да се извуче – тврди Буданов.

Међутим, бивши аналитичар ЦИА, Лари Џонсон, каже да Владимир Путин неће устукнути у сукобу са Кијевом, све док не постигне испуњење руских захтева.

– Путин очекује да обузда Украјину све док она не буде приморана или да се преда или уђе у мировне преговоре под условима Москве. Неће бити ситуације у којој ће се Русија повући, једноставно зато што су лидери Г7, укључујући председника САД Џоа Бајдена, објавили своју прогнозу на Генералној скупштини УН, нема шансе – рекао је он.

У међувремену је почело заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Украјински председник Володимир Зеленски је пре одласка у Њујорк рекао да Украјина не може да „остави Владимира Путина на миру“ и позвао свет да се супротстави руском председнику како би се избегао Трећи светски рат. У интервјуу америчкој телевизијској станици ЦБС, Зеленски је рекао да је западна војна подршка кључна за обнављање територијалног интегритета Украјине.

Лидери Г7, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, објавили су на Генералној скупштини УН своју прогнозу да би рат у Украјини могао да траје још седам година и тај сценарио узимају у обзир приликом планирања трошкова. Представници Г7 разговарали су о том питању иза кулиса у понедељак и сложили се да ће се рат вероватно наставити у средњорочном и дугорочном периоду, рекао је портпарол америчког Стејт департмента.

Председавајући Заједничког штаба америчких генералштабова, генерал Марк Мили, рекао је да ће Украјини бити потребно „веома много времена“ да оствари потпуну победу. Мили наводи да током садашње контраофанзиве неће бити могуће постићи ослобођење окупираних територија, јер се у том делу Украјине налази „много више од 200.000 руских војника”.

Председник Украјине Володимир Зеленски обратио се у уторак Генералној скупштини УН рекавши да Русија нема право да поседује нуклеарно оружје. Стратегију за разоружање је описао као добру, али је уверен да то „не би требало да буде једина стратегија“. Он је подсетио како је Украјина предала свој нуклеарни арсенал, али и да је свет тада „одлучио да Русија постане чувар такве силе“.

– Историја показује да је управо Русија деведесет година заслужила нуклеарно разоружање – рекао је украјински лидер.

Уништен хотел са страним плаћеницима

Он је оптужио Москву да користи многа оруђа као оружје не само против Украјине, већ и против других земаља, и да покушава да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање својих освојених територија у Украјини.

– Многа места у сали Генералне скупштине могу да се испразне ако Русија успе својом издајом и агресијом – рекао је Зеленски и додао да Русију треба зауставити, апелујући истовремено да се Русији одузме право вета у Савету безбедности УН.

У обраћању Уједињеним нацијама, украјински председник је рекао да свет мора да се уједини како би победио руску агресију у Украјини.

– Јасно је, покушај Русије да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање неких, ако не и свих, освојених територија. Русија лансира цене хране као оружје. Њихов утицај се протеже од атлантске обале Африке до југоисточне Азије - рекао је Зеленски.

Он је истакао да Русија покушава да блокира испоруку гаса и нафте европским земљама које зависе од ње, називајући то „енергетским оружјем“. Зеленски је апеловао на светске лидере да обуздају руско коришћење нуклеарних електрана.

Зеленски је навео два услова која морају бити испуњена за потпуни прекид непријатељстава у Украјини. Он је заправо подсетио на украјинску мировну формулу предложену прошле године као основу за праведан крај свеопштег рата Русије против Украјине.

Реч је о два услова, чије испуњење гарантује ослобођење украјинске територије од окупатора. Први је потпуно повлачење свих руских снага и плаћеника са суверене територије Украјине унутар граница из 1991. године, укључујући Црноморске флоте Русије. Други је потпуно враћање Украјини ефективне контроле над целокупном државном границом и ексклузивном економском зоном у Црном и Азовском мору и Керчком мореузу.

Нови крвави рат најављује преокрет у Украјини! Познато када Амери пуштају Зеленског низ воду?!

Извор: Сд.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА