Најновије

КАКВО ЈЕ ТО ОРУЖЈЕ ОД КОГА ДРХТЕ АМЕРИКАНЦИ? Србија у средишту приче, добили га од Кинеза

Вест, коју је првобитно објавио „Вашингтон пост”, да је Кина преко лабораторије „Ватрено око” коју је Пекинг поклонио Београду, недавно је одјекнула као бомба, узимајући ДНК и дешифрујући генетска упутства садржана у људским ћелијама. Према мишљењу стручњака, ово је почетак биолошких сукоба, а на крају и рата, који представља озбиљан проблем за цео свет. Србија није једина земља којој је Кина поклонила лабораторију, а Америка је и раније упозоравала на такве опасности. Сада се иза кулиса играју игре које ће одредити судбину биолошког оружја.

Кинеско „Ватрено око“, које је поклоњено многим страним земљама током пандемије, привукло је пажњу западних обавештајних агенција усред све веће забринутости у вези са намерама Кине.

Страхује се да иза кинеске великодушности стоје покушаји да се преко поменутих лабораторија прикупе вредни биолошки подаци о ДНК и људима широм света.

ШИПТАРИ ОБЈАВИЛИ: Дрон снимак наоружаних Срба у манастиру Бањска (ВИДЕО)

Пандемија коронавируса и тестови који су се спроводили у то време, заједно са затварањем, наводно су помогли Кини да дистрибуира машине за секвенцирање гена и изгради партнерства за генетичка истраживања на местима где је Пекинг раније имао мало приступа.

Због пандемије, лабораторије Фире Еие су се брзо прошириле на четири континента и више од 20 земаља, од Канаде и Летоније до Саудијске Арабије, и од Етиопије и Јужне Африке до Аустралије. Неколико њих, попут оног у Београду, сада функционишу као стални центри за генетско тестирање.

„Корона је била само капија“, рекао је један виши амерички обавештајни аналитичар који помно прати кинески биотехнолошки сектор.

Америка се раније плашила

Пентагон је прошле године званично навео БГИ као једну од неколико „кинеских војних компанија“ које послују у Сједињеним Државама, а процена америчких обавештајних служби из 2021. повезала је компанију са глобалним напорима Пекинга да добије још више људске ДНК, укључујући и из Сједињених Држава.

Америчка влада је такође ставила на црну листу кинеску филијалу БГИ због наводног помагања у анализи генетског материјала прикупљеног у Кини како би помогла владином гушењу етничких и верских мањина у земљи.

Амерички обавештајни званичници верују да су глобални напори Кине у великој мери усмерени на економски и биолошки пораз Запада.

БГИ у Србији

Управо је компанија БГИ, како открива „Вашингтон пост”, упутила донацију Београду у виду лабораторије „Ватрено око”.

Српски званичници су најавили да са кинеском компанијом раде на претварању лабораторије у стални објекат са плановима за прикупљање и складиштење комплетних генома, односно генетских нацрта, грађана Србије.

Реч је о лабораторијама Фире-Еие, које су у власништву БГИ групе.

Закључак велике америчке студије из 2021. коју су спровели амерички стручњаци за оружје је да је интересовање Пекинга за генетско оружје делимично вођено перцепцијом Кине као посебно рањиве ако њени противници прво развију технологију.

Кина је раније најавила планове да постане светски лидер у биотехнологији до 2035. године и види генетске информације - које се понекад називају "ново злато" - као кључни састојак у научној револуцији која би могла да произведе хиљаде нових лекова.

СРПСКА ВОЈСКА КРЕНУЛА: Снимљена колона код Рашке (ВИДЕО)

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА