Најновије

АМЕРИКА УСЛОВИЛА УКРАЈИНУ: Или спроведите реформе или нема помоћи

Амерички званичници проследили су Украјини листу „приоритетних реформи”, сугеришући тако да би будућа помоћ овој земљи могла да зависи од тога ли ће влада радити у складу са листом. Документ послат из Беле куће вероватно је подељен и другима који подржавају Украјину у сукобу са Русијом.

У саопштењу у понедељак америчка амбасада у Кијеву је потврдила да је „проследила предложену листу приоритетних реформи” намењену „дискусији и повратним информацијама” међу украјинским званичницима и другим могућим донаторима.

„Ова листа је дата као основа за консултације с Владом Украјине и кључним партнерима као део наше трајне подршке Украјини и њеним напорима да се интегришу у Европу што је циљ који Сједињене Државе снажно подржавају” додала је Амбасада. То је у складу са претходним опаскама председника Џозефа Бајдена да његова администрација „подржава реформе у борби против корупције” у Украјини.

Изјава америчке амбасаде уследила је пошто су украјински медији претходно добили копију листе предложених реформи, а поједине агенције су навеле да ће Кијев морати да спроведе реформе „да би примио помоћ” у будућности.

Према документу, амерички званичници су реформе разврстали према категорији хитности, а неке су означене као „приоритети од 0-3 месеца”, док се за друге реформе очекује да ће се спроводити током дужег временског периода - до 18 месеци. Најконкретније мере односе се на ојачање специјалног тужилаштва за борбу против корупције, као и појачање особља засебног националног бироа за борбу против корупције у Украјини. Међу дугорочним циљевима су бројнесудске и економскереформе, као што су „либерализација” тарифа за гас и електричну енергију.

У документу се, такође, украјинско Министарство одбране позива да буде реконструисано и уређено у складу са „НАТО стандардима транспарентности”, као и да се редизајнира процес војне набавке.

Иако је одобрио милијарде војне помоћи Кијеву, амерички председник је Украјину у више наврата прозивао због „корупције”, а Пентагон је недавно основао посебан тим за праћење протока оружја први пут откако су се борбе с Москвом од прошле године распламсале, преноси РТ.

Републиканци су у Конгресу захтевали детаљнији приказ америчке помоћи у Украјини од фебруара 2022. године а позивајући се на одређене бројке, група посланика је то учинила и у писму Белој кући ове недеље, преноси Спутњик.

Сличне сумње има и украјинска јавност, а недавно бирање локалних органа власти је показало да 78 одсто анкетираних сматра председникаУкрајине Владимира Зеленског као „директно одговорног” за корупцију у влади.

НОВА ХАПШЕЊА НА КОСМЕТУ: Још два Србина ухапшена

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА