Најновије

САД ОСТАО БЕЗ НОВЦА: Ево колико дуго могу још да снабдевају Украјину

С обзиром да Сједињене Државе остају у фондовима за војну испоруку Украјини неколико недеља, даља помоћ би могла бити упитна без одлуке Конгреса о додатним издвајањима.

Ово је рекао Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност у Белој кући.

Он је позвао законодавце да пожуре са издвајањем 24 милијарде долара, док услови на фронту остају повољни за контраофанзиву украјинских снага.

„Имамо мало новца. Мислим да ће нам требати још неколико недеља. Међутим, недостатак додатног финансирања које смо тражили у великој мери ће утицати на нашу способност да подржимо Украјину и даље у јесен и зиму“, рекао је Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Он је додао да би "гашење" -- суспензија активности савезне владе због недостатка буџета који је одобрио Конгрес -- могло негативно утицати на испоруке оружја Украјини. Оваква ситуација је могућа од 1. октобра.

„Када дође зима, биће веома тешко за обе војске да маневришу и делују. Зато желимо да им (Оружаним снагама Украјине) обезбедимо све што им је потребно, а да на терену остају повољни услови“, рекао је Кирби.

Истовремено, он је потврдио да је прва партија америчких тенкова „абрамс” стигла у Украјину, а нове испоруке ових возила планиране су у наредним недељама.

Претходно је скоро 30 републиканских конгресмена у писму, чију копију је добио Волстрит џорнал, обавестило Белу кућу да одбија захтев за 24 милијарде долара за Украјину.

Крајем августа, Бела кућа је затражила од Конгреса средства за покривање потреба савезне владе, док је пристала на пун буџет за фискалну 2024. годину. Краткорочни буџет је дизајниран да спречи затварање владе због исцрпљивања средстава.

Такозвано „гашење” могуће је већ од 1. октобра, када почиње нова фискална година у САД. Привремени буџет мора бити усвојен до 30. септембра.

ШОК У УКРАЈИНИ: Више од 10.000 Украјинаца се предало преко радио-везе

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА