Најновије

ПРИСВАЈАЈУ МАНАСТИР БАЊСКА: СПЦ оштро одговорила приштинским властима

Епархија рашко-призренска саопштила је да ће самостално ангажовати независне експерте који би проценили штету како би сопственим средствима и средствима добротвора санирала оштећења на манастиру Бањска, као што је, подсећају, чинила и у случају других светиња које су претрпеле оштећења или били скоро уништени од стране албанских екстремиста.
Манастир Бањска (Фото: Скриншот)

Манастир Бањска (Фото: Скриншот)

Поводом најаве приштинског министра културе Хајрула Чекуа да ће то министарство санирати штету на манастиру Бањска која је настала у сукобу Срба са тзв. косовком полицијом, Епархија рашко-призреснка је саопштила да није вољна да прихвати мешање тзв. косовских институција у живот цркве и преузимање заштите манастира Бањска.

„Ову иницијативу пре свега видимо као политички чин који има за циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу косовских институција, већ и као корак ка даљој деградацији наших основних верских слобода и права и културној апропријацији наших цркава и манастира“, наводе из Епархије.

Поручују да је начињену штету свакако неопходно поправити и да Епархија већ годинама ради уз помоћ домаћих и међународних добротвора на обнови и заштити својих светиња, манастира Бањска, који је једна од најважнијих задужбина Светог краља Стефана Милутина из 14. века.

„Дубоко смо разочарани изјавама министра културе који је у својим јавним изјавама поново одбио да наведе право име наше цркве, изостављајући и да се ради о манастиру Српске православне цркве, у коме се иначе редовно служе службе, у коме живи монашко братство и где долазе бројни поклоници ради молитве. На овај начин не само да се поново присваја културна баштина Српске православне цркве и негира њен идентитет, већ испада и да је битније то што је манастир пре хиљаду година био ранохришћанска светиња него да се ради о живом манастиру, што говори о правом односу косовских институција према нашој културној баштини“, наводе из Епархије рашко-призренске.

Напомињу да манастир Бањска није само културно историјски-споменик, о коме се црква и држава већ годинама истрајно брину, већ пре свега светиња СПЦ, која је од великог значаја за духовни живот верног народа, посебно на северу Косова.

„Министар Чеку у својој објави говори о ранохришћанској цркви, иако се зна да је манастир Бањска од 14. века једна од најзначајнијих светиња СПЦ и гробна црква светог краља Милутина, која је последњих година значајно обновљена“, наводе из Епархије и подсећају да се већ годинама суочавају са континуираним негирањем „црквеног и духовног идентитета наше цркве на Косову и Метохији“, у чему, како истичу, у последње време предњачи управо поменути министар Чеку.

„Истовремено, Српској православној цркви на Косову и Метохији се од тих истих институција негирају основна верска права, што се најбоље види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда Косова о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година, упркос сталним апелима међународних представника и угледних међународних организација које се баве верским правима и заштитом културне баштине“, наводе из Епархије.

Подсећају да се цркви од стране косовских институција упорно одбија приступ једном броју верских објеката, где и верници и свештенство не могу да приступе, што је, истичу, противно не само међународним стандардима о верским слободама, већ и косовским законима, које би те институције прве морале да поштују.

„Косовске институције тренутно раде и на усвајању закона са намером да се укину нека од последњих права која су остала Српској православној цркви од тзв. Ахтисаријевог плана, иако се ради о правима која су међународно гарантована“, закључују из Епархије рашко-призренске, пренео је Косово онлајн.

Прочитајте ОВДЕ о великом поразу Путина и Русије

Извор: Косово онлајн / Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА