Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ЈАВЉА - ОГРОМНО УКРАЈИНСКО БЛАГО У РУКАМА РУСА: Вредно чак 12 милијарди долара

Украјина је широм света позната као „житник Европе“. Али њено богатство се такође налази под земљом. Велики делови овог блага су под руском контролом, што значајно слаби украјинску економију, пише Дојче веле.

Руда гвожђа, која се вади са дубине од око један километар у близини града Дњипрорудна у Запорошкој области, веома је цењена јер садржи више од 60 одсто гвожђа.

Пре рата највећи део ове стратешки важне сировине, 4,5 милиона тона годишње, извозио се у Европу – у Словачку, Чешку и Аустрију. Ти рудници су Украјини сваке године доносили 200 милиона евра девиза. Трећина извађене руде прерађена је у челичани у Запорожју и готов производ је извезен.

Али од прошлог лета ништа се није догодило: Дњепрорудне, град који се налази јужно од исушеног акумулационог језера Каховка, је под руском управом. Сада стратешки важне сировине иду у Русију. Украјински, словачки и чешки инвеститори су практично одузети.

Извоз жељезне руде за металургију смањен је прошле године за 60 одсто у односу на годину раније, саопштила је украјинска Управа царина.

Стручњаци канадског тхинк танка СецДев процењују укупну вредност сировина пронађених на окупираним територијама на око 12 милијарди америчких долара. На овим просторима нема само руде гвожђа, већ се налазе и налазишта других сировина неопходних за металну индустрију, попут каменог угља, титанијума и мангана. А то подручје је богато и златом, природним гасом, нафтом, каолином, сољу, гипсом и уранијумом.

ШАМАР ЗАПАДУ - ПУТИН СЕ ОБРАЋА: Приморани смо да напустимо споразум

Највеће лежиште руде гвожђа Кривиј Рих и постројења за прераду су и даље под контролом владе у Кијеву, али су стална мета артиљеријских напада.

– Политичка рачуница Москве је пре свега уништавање економског потенцијала Украјине. Није битно да ли су ресурси заузети или уништени артиљеријом – каже Јарослав Шалило са Националног института за стратешке студије у Кијеву.

Овај економски стручњак говори о драматичним последицама смањења ресурса за украјинску производњу челика. Украјина је 2021. извезла око 20 милиона тона металуршких производа, а само 2,5 милиона тона је извезено у првој половини ове године. Ако се ово рачуна за целу годину, онда је то смањење од скоро 80 ​​одсто.

НОВИНАР ПИТАО ПУТИНА ЗАШТО ЈЕ УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА ТАКО УСПОРЕНА: Председник Русије му одбрусио, то је пропаст

Курир/ДВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА