Најновије

ШАМАР ЗАПАДУ - ПУТИН СЕ ОБРАЋА: Приморани смо да напустимо споразум

Русија је била присиљена да напусти црноморски Споразум о житу; на то су је приморали они који су одбили да укину санкције на руско ђубриво и храну и нису поштовали руске услове из Споразума, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије након састанка са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију.

"То више не може да се трпи", рекао је руски председник.

Напуштање Споразума притом није угрозило безбедност светског тржишта хране, додао је. Има, међутим, проблема у питању праведности дистрибуције извезеног жита, али то нема везе са тзв. Споразумом о житу, рекао је руски председник.

"Укратко, Запад нас је заваравао када је у питању наводна хуманитарна природа споразума, пошто је више од 70 одсто од 32,8 милиона тона жита извезеног из Украјине ишло у богате земље, превасходно у Европску унију. Са друге стране, земље којима је храна преко потребна су добиле тек три одсто", рекао је руски председник.

Како је истакао, Русија ће за три недеље бити спремна да бесплатно пошаље жито у шест афричких земаља, како је договорено у на самиту Русија Африка.

На састанку је било речи и међународним проблемима, ситуацији у Украјини и мировним иницијативама али и о Споразуму о житу, рекао је Путин.

Поштовање суверенитета независности и територијалне целовитости су начела од којих полази и Русија и Турска у приступу решењу сиријског конфликта.

Русија и Турска више тргују у рубљи и лири, а мање у долару

Мултилатерална сарадња Русије и Турске се успешно развија, напоменуо је председник Русије. Економска размена двеју земаља порасла је за рекордних 86 одсто у 2022. години и достигла 62 милијарде долара у 2022. године. Током прве половине 2023. порасла је за додатних 4 одсто, и увиђа се тренд веће употребе локалних валута двеју земаља, рекао је Путин.

"Све чешће користимо националне валуте у размени а употреба долара се смањује", рекао је Путин.

Русија ће увек бити поуздан добављач гаса, спремни смо да и даље наставимо сарадњу, а расположени смо и да преко Турске шаљемо гас за треће зеље у Европу. У те сврхе развијен је пројекат, додао је.

Сарадња двеју земаља у енергетском сектору од стратешке је важности. "Росатом" наставља да гради прву турску нуклеарну електрану, која ће имати четири нуклеарна блока по руском дизајну, напоменуо је руски председник, додао да око 25.000 руских и турских стручњака како би електрана почела да ради у 2024. години.

Ердоган: За сад без алтернативних решења
Црноморска иницијаива је играла важну улогу за најсиромашније земље, тј земље у развоју, нагласио је. Алтернативна решења су изнесена али нису орпавдала оћчекивања у плану безбедности, казао је Ердоган.

"Руска страна је указала на своја очекивања, и ми различито гледамо на та очекивања", напоменуо је турски председник. 

Ердоган се захвалио Путину на топлом пријему и подршку коју је Русија пружила у санирању последица земљотреса који је задесио Турску ове године.

Кораци које су двојица лидера договорили на данашњим састанцима ојачаће сарадњу двеју земаља, додао је.

Ускоро опширније…

ЛУДИЛО У КИЈЕВУ ИМА НАСТАВАК: После смене на војни врх Украјине долазе жестоко корумпирани и уцењени људи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА