Најновије

АЛАРМИРА МОСКВА! Званично саопштење, спрема ли се паклено оружје?

Сједињене Америчке Државе намеравају да прошире мрежу биолошких лабораторија у иностранству које контролишу и наставе програм „Заједничког смањења претњи“ наметнутог земљама постсовјетског простора, саопштио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Према његовим речима, предвиђено је да се ради по већ разрађеној шеми, када су у реализацију планова Пентагона укључена цивилна министарства и посредничке организације, укључујући Центар за контролу и превенцију инфекција (ЦДЦ).

Кирилов је нагласио да је током рада експертске групе на јачању Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког (биолошког) и токсичног оружја у Женеви у августу, Пентагон објавио политички документ „Преглед политике у области биолошке заштите“ који дефинише деловање Министарства одбране САД у овој области до 2035. године.

Политика коју је разрадила америчка администрација заснива се на Стратегији националне одбране САД, Националној стратегији биолошке безбедности и Плану за супротстављању биолошким претњама и повећању спремности за пандемије.

Кирилов је посебно истакао да, иако је наведени циљ његове реализације „обуздавање употребе биолошког оружја и реаговање на природне појаве“, документ ствара правни основ за даљу војно-биолошку експанзију САД и истраживања ван националне територије.

„О војно-биолошкој природи планиране активности сведочи и чињеница да ће је спроводити Савет за биолошку заштиту којим председава заменик америчког министра одбране Вилијам Ла Плант“, рекао је Кирилов.

САД желе глобалну контролу биолошке ситуације
Генерал је приметио да Сједињене Америчке Државе и Украјина приказују војно-биолошка истраживања као мирољубиву сарадњу прикривајући се Конвенцијом о биолошком оружју.

„Разговарајући о питању националне имплементације Конценције, Руска Федерација је још једном покренула питање кршења одредби Конвенције од стране кијевског режима и његових западних покровитеља. Констатовано је да САД и Украјина позиционирају војно-биолошка истраживања као сарадњу у мирољубиве сврхе, скривајући се иза члана 10. Конвенције“, рекао је он на брифингу.

Руска страна има документоване доказе о учешћу америчког Стејт департмента у реализацији Програма унапређења биолошке безбедности од 2016. године, рекао је Кирилов.

Према његовим речима, у складу са планом финансирања, предвиђено је издвајање најмање 40 милиона долара само за привлачење разних америчких непрофитних и невладиних организација да учествују у програму.

ЛУДИЛО У ЛЕТОНИЈИ: Спаљују руске књиге, стигао налог од Министарства образовања

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА