Најновије

КАТАСТРОФАЛНИ ГУБИЦИ: Немају места за оволики број рањених

Губици 47. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, обучене у Немачкој и опремљене борбеним возилима пешадије Бредли и тенковима Леопард, достигли су четири цифре током контраофанзиве, преноси лист „Тајмс“.

„У року од 15 недеља... лекари у бригади кажу да су губици јединице четвороцифрени“, наводи се у извештају. Напомиње се да су поједине екипе лекара поменуте бригаде изгубиле половину свог састава, одвозећи рањенике са прве линије фронта, упркос томе што су користили оклопне транспортере М113.

Једна група медицинара је рекла да је током ових путовања уништено неколико М113, а да је број настрадалих понекад превазилазио капацитет расположивог транспорта. Тако се лекар са позивним знаком "Тарас" присетио да су једног дана у јулу морали да сместе 24 рањеника у једно возило које је било намењено за четири жртве. Ови јулски дани су били најгори“, додао је Тарас. Како наводи лист, прошле недеље су смењени командант бригаде и његов заменик.

Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, артјомовском и пре свега запорошком правцу почела је 4. јуна. Кијев је у ту борбу распоредио бригаде које је обучио НАТО, наоружане западном опремом, укључујући тенкове Леопард – каснији снимци возила која се диме на бојном пољу изазвали су негодовање на Западу.

Три месеца касније, председник Владимир Путин је изјавио: „контранапад није само одлагање, то је неуспех“. Министар одбране Сергеј Шојгу је, са своје стране, додао да украјинске снаге последњих десет дана узалуд изводе "насилне нападе са великим снагама и са великим надама".

Посебно жестоке борбе водиле су се за село Работино у Запорошкој области, чије би заузимање омогућило Украјинцима да стигну до Токмака, али се то никада није догодило.

Према подацима руског Министарства одбране, само у јуну-јулу Украјинци су изгубили више од 43 хиљаде људи и преко 4,9 хиљада комада наоружања. Међу уништеном украјинском опремом било је 26 авиона, девет хеликоптера, 1.831 оклопно возило, укључујући 25 немачких тенкова Леопард, седам француских тенкова на точковима АМКС и 21 америчко борбено возило пешадије Бредли.

Западни медији посебно истичу ефикасност минских поља Оружаних снага РФ. У том контексту, амерички државни секретар Ентони Блинкен изнео је мишљење да ће офанзива Оружаних снага Украјине трајати „још много месеци“, а САД су почеле да снабдевају Кијев касетном муницијом.

Међутим, према мишљењу стручњака, ова муниција није у стању да радикално промени ситуацију.

НАТО ПОНИЖЕН: Русија гази све пред собом

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА